Temperaturskillnader

Jag tänkte avsluta med en lista jag hittade på min vän Jockes blogg...den handlar om hur vi norrlänningar och övriga svenskar handskas med olika temperaturer.

+15°C Tar Stockholmarna på sig mössor, vinterjackor och handskar. Norrlänningen solar, för varmare än så här blir det inte i Norrland.
+10°C Göteborgarna försöker förgäves starta upp centralvärmen i sina hus. Norrlänningen planterar blommor i trädgården.
+5°C Malmöbornas bilar vägrar att starta. Norrlänningen cruisar i en Volvo 240.
0°C Vatten fryser till is. Vattnet i Torneälven älven blir lite tjockare.
-5°C Folk i Skåne håller på att förfrysa. Norrlänningen grillar den sista korven före vintern.
-10°C Gävleborna sätter på värmen i sina hus. Norrlänningen tar på sig en långärmad tröja.
-20°C Stockholmarna flyr till Mallorca. Norrlänningen slutar fira midsommar, hösten har kommit.
-30°C Folk i Malmö dör av kyla och försvinner från jordens yta. Norrlänningen börjar torka tvätten inomhus.
-40°C Stockholm krackelerar sönder i kylan. Norrlänningen köar vid den lokala hembrännarn.
-50°C Isbjörnarna börjar evakuera Nordpolen. F21 senarelägger sin vinteröverlevnadskurs i väntan på bättre vinterväder.
-60°C Torneälven förfryser. Norrlänningen hyr video och stannar inne.
-70°C Den falska norrlänningen flyttar söderut. Norrlänningen blir frustrerad eftersom det inte går att lagra brännvinet utomhus. F21 drar ut på vinteröverlevnadskurs.
-183°C Mikroberna i maten överlever inte. Samernas renar klagar över att mjölkarnas händer känns kalla.
-273°C ALL atombaserad rörelse stannar. Norrlänningarna börjar säga till varandra "Helvete, vad kallt det känns ute i dag".
-300°C Helvetet fryser till is. Norrläningarna är ensamma.


Julradio

Inatt kl 00.00 startar min absoluta favoritradiokanal igen Julradio.se 2009! Jag bara älskar julmusik och längtar varje år. Det bästa med december är Lucia och alla shower som hör till. Ska verkligen lyssna bara 1.13 tim kvar till premiären! Wången har sin luciashow lördagen den 13 dec kl 15!Tomten jag vill ha en riktig jul

Lagom till första advent kom det ordentligt med snö! Hoppas att den ligger kvar nu så det går att träna hästarna. Idag har det varit en lugn dag inga lektioner bara en massa att ordna inför att jag ska åka hem. Scheman, uppgifter m.m. Kort hästgruppsmöte i morse. Det börjar bli dags för utvecklingssamtal nu åxå så mycket tid går åt att fylla i omdömen om eleverna.

Red galoppintervaller på Spicy i snön idag. Äntligen går det att träna igen. Red i skogsbacken i skogen där det låg rejält med snö. Körde Russin idag igen, första dagen han gick utan protester och skötte sig mycket bra.

Ingenting på TV ikväll heller.


Veckans Häst v 47

Super Busen
*1995*
e: Raider
u: Busiga Berta
ue: Herman

Starter: 136 26-19-19 63100kr
1.47,7k 1.46,3ak

Ägare: Carin Sundin
Tränare: Madde C Gustafsson


Foto: www.Fotomike.com


Jag fick förfrågan 2005 om jag ville prova att köra en ponny vid namn Super Busen. Han var en av de bättre ponnyerna i Sverige. Jag som då hade slutat med ponnytrav fick helt enkelt tänka om. Sedan dess har jag kört honom i nästan varje start. Busen har varit med i de flesta stora loppen och årgångsloppen som finns t ex Derbyt, SM, Elitloppet, Sundsvall Lilla Open Trot, Jämtlands Lilla Pris och Lilla Silverörnen. Han har under hela sin karriär tävlat i de högsta klasserna. Han har nästan 20% i segerprocent vilket är otroligt bra. 2006 kom våran första seger tillsammans i Jämtland Lilla Pris som är det största ponnyloppet som jag har vunnit. Han vann med flera längder på nytt rekord. Han är en mycket egensinnig ponny som gör precis som han vill. Som 11-åring var vi tvugna att börja ha ledhjälp i defilering och voltning eftersom han började stanna och springa åt fel håll... Hemma kan han vara fjantig att köra och det händer att man hamnar i diket flera gånger under en körtur. Sommaren 2008 tog jag över träningen och sedan dess har han stått i mitt stall och tanken är att han ska stanna under 2010 som är mitt sista år som ponnykusk.

Segern i Jämtlands Lilla Pris följdes upp med en överlägsen seger i DPK´s klubbmästerskap samma år. Han har i stort sett hela tiden varit klubbens snabbaste och vinstrikaste B-ponny vilket han fortfarande är. Nu för tiden kommer segrarna inte lika tätt men en seger i ett autolopp på Färjestad 2007 lyckades vi ta. 2008 började bra med en 4:e plats i Jämtlands Lilla Pris men sedan började problemen. En gaffelbandsskada förstörde hela säsongen under 2008 och karriären såg ut att ta slut. Men efter en vinter uppe på Wången kom han tillbaka bättre än någonsin. Första segern 2009 kom på Leangen där han lekande lätt vann med min elev Herman i sulkyn. Den segern följdes upp med seger i Wångens bygdetrav. I jämtlands Lilla Pris blev tilläggen för tuffa och han slutade 6:a. Under midsommarhelgen åkte vi än en gång till Norge för att delta i Leangens Elitlöp, men han är en svårkörd häst och Karina som körde den gången fick inte riktigt snurr på honom. På Eskilstuna i augusti hade formen infunnit sig. Seger i det första loppet på nytt årsbästa. I det andra loppet gjorde han ett av sina bättre lopp för mig men blev nerspeedad i sista steget på open streach.  En andraplats och nytt rekord med över 2 sekunder som 14-åring! Säsongen avslutades med Sundsvall Lilla Open Trot där han slutade oplacerad men gick nytt voltrekord med 1 sekund. Den klart bästa säsongen för mig och Busen hittills. Nominerad till Årets uppryckning på DPK´s ponnytravgala i år.

Jag hoppas att vårat sista år 2010 tillsammans ska bli minst lika bra som detta! Han är en speciell häst som jag har lärt mig mycket på och jag är glad att jag fick chansen att köra och tävla honom.


Foto: www.foto-mike.com
Robinsson

Såg på reprisen av Robinsson idag. Nu var det dags för lagen att bli mixade till någras förtjusning. Tienne blev andra personen att röstas ut. Redan efter sex dagar valde Susanne att lämna programmet. Det blir ingen fart på programmet inte som jag minns de första säsongerna.

Hämtad från www.dalademokraten.se

Söndag morgon

Idag gick jag upp i tid för att hinna ta igen den frukosten jag missade igår! Gott var det. Sen fick jag skjuts av Micke till Arlanda. Flög till Frösön, tog sedan en sväng in till stan och handlade. På eftermiddagen körde jag, Therese, Frida och Marika Russin en sväng. Det gick bättre än förra gången i alla fall även om han var en aningen istadig idag åxå.


Globen Horse Show 2009

Gick direkt till Annexet och började trängas med folk när vi kom fram. Det var en hel del personer speciellt i Börjesmontern. Hade 1,5 timme på mig innan showen började. Inhandlade 1 vintertäcke, 1 fleecetäcke, 1 stalltäcke, 1 hundtäcke, 1 pessoabett, 1 par strumpor (då det enda jag glömt packa ner var strumpor), pälsglans och keramikpaddar. Betydligt mindre än jag räknat med men jag tyckte det var ett sämre utbud i år.

Invigningen var ok temat i år var Holland. Torneamentum var skickliga, shettisarna söta och islänningarna vilda, som vanligt alltså. Nytt var två körekipage med Friserhästar och en flock lösa Friserhästar. Kvällen började med hoppning där segern lämpligt nog gick till Holland. Shownummer med Friserkadrilj följt av holländska körhästar bleknade i jämförelse med fransmannen Jean-François Pignon och hans sex hästar. Vilken otrolig kontakt han har med hästarna. De verkar se minsta lilla signal och gör allt med en otrolig precision. Detta år hade han utökat med en supergullig liten vit shiettis som var precis lika duktig som de stora hästarna!


Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike


I pausen passade jag och Pernilla på att rida den mekaniska tjuren. Vi skyller på att vi inte hade riktig form då jag åkte av ovanligt lätt. Jag brukar vara bra på den grenen. Träffade Karin och hennes dotter. Även föredetta Wångeneleven Evve Davidsson var där och jobbade som hästskötare. Jag sprang på mina ky hästguideelever Minna och Mia. Överallt dyker Wångenfolk upp!

Kvällens andra hoppning vanns av Malin BayardJonsson till publikens stora glädje. Fyrspannstävlingen avgjorde startordningen inför söndagens tävling. Julavslutningen liknade avslutningen som var för några år sedan vilket jag tyckte var synd jag har gillat de senaste åren bättre då har det varit lite mera fart. Riddarna var crazy stjärngossar och islänningarna var tillbaka som rudolf igen.

En härlig kväll. Jag har verkligen saknat Globen och Stockholm Horse Show. Många frågade efter Wången och varför inte de var med. Jag kunde bara hålla med om att det var synd.


Ungdomsledarkonferens

Var i Stockholm igår på en Ungdomsledarkonferens. Det var Hästsportens Ungdomssatsning som låg bakom dagen. Målet var att knyta kontakter och utbyta erfarenheter mellan sporterna.

Dagen började med att jag försov mig. Jag som hade sett fram emot en lugn och god hotellfrukost. Nu blev det till att slänga i sig några mackor! Hade inte Evelina smsat hade jag försovit mig ännu mer. Fick ett mess där det var en fråga om Tias tittar på mig och maten som om jag glömt något har jag det? Tias visade bara upp sin bättre sida att hon faktiskt var lite lydig. Evve hade bara glömt säga varsegod.

Tog bussen till Solvalla men fick ändå gå sista biten i ösregnet. Först var det fika men det hoppade jag över då det på sådana här tillställningar bara är grovt bröd. sånt är för nyttigt och smakar inte bra, Sedan var det dags för de olika hästsporterna att presentera sig. Trav, galopp, island, jordbruk/brukskörning, ridsport och avelsföreningen fanns representerade. Jag träffade på min elev Pernilla och hennes syster. Även en gammal wångenelev vid namn Krillan fanns på plats.

Resten av förmiddagen tog en föreläsare vid namn Emma Pihl från företaget Inspirera.nu. Hon pratade om ledarskap och vad det innebär att vara en förebild. En intressant föreläsning eftersom hon var så engagerad själv. Under lunchen hade vi grupparbete där vi var 1-2 från varje gren, där vi skulle fundera på hur en bra förebild är och hur vi ska få ungdomar engagerade i sporten.

Eftermiddagen startades med en paneldebatt med profiler ur de olika grenarna, mer eller mindre framgångsrika... Sedan hade förbunden egen tid. STC fortsatte på ämnet förebilder då vi fick disskutera frågor i grupp. Therese Warner från SLU avslutade eftermiddagen med att prata om Hippologprogrammet innan det var dags att bege sig mot Globen!

En rolig dag och ett bra insiativ som jag hoppas att de fortsätter med!


Saknar dejTLU Slutprov

Fick besked att jag hade klarat slutprovet och nu är färdig Travskoleinstruktör. Det hade gått bättre på de bitar som jag verkligen inte trodde hade gått bra!


Åke Svanstedt

Rättegången –
detta har hänt

(www.aftonbladet.se)

Rättegången mot Åke Svanstedt har pågått i tre dagar.

Här hittar du allt om rättegången – dag för dag.

Dag 1:

Förhör med Åke Svanstedt: "Den påstådda träningsmetoderna förekommer inte på gården, det ingår inte i min träningsfilosofi, hästarna måste bra fysiskt och fysiskt för att kunna prestera", säger han.

Svanstedt fortsätter: "Det är mycket skitprat inom travet när det är stora pengar inblandade med prispengar och spel. Vi har lyckats med många hästar som mindre tränare innan oss har misslyckats med. Han berättar även hur några av de som är vittnen ska ha misskött sig. "Jag tror att vittnena ljuger. De har anledning att vara arg på mig".

Förhör med Glenn H Persson. "Åke Svanstedt är mån om att hästarna ska trivas och vet vad som krävs vad de ska må bra. Hans träningsfilosofi är att det ska vara så naturligt och enkelt som möjligt, säger han.

Förhör med Carl Johan Jepson: "Vittnena ljuger, jag tror att det är avundsjuka", säger han. "Hästarna bli rädda av elstängsel och skenar iväg, om man använde elfösare skulle det vara livsfarligt att sitta bakom i en sulky, säger han. Jepson berättar vidare att han för några år sedan träffade reportrar från TV3 som erbjöd pengar för bildbevis, men han har aldrig sett de otillåtna träningsmetoderna förekomma.

Förhör med ett vittne, en hästskötare som jobbar hos Svanstedt och som är kallad av försvaret. Vittnet förnekar att han någonsin sett en grisfösare och att han vetat något på förhand om STC:s oanmälda razzior. Första gången han såg en grisfösare var på bild i Sportbladet. Han medger dock att han hört rykten om att det ska ha förekommit grisfösare i Åke Svanstedts stall, men aldrig sett något själv. Han säger vidare att han skulle ha märkt om det använts på någon av de hästar han sköter.

 

Dag 2:

Första vittnet är före detta hästskötaren Disa Zetterman som tidigare har jobbat hos Svanstedt. Hon är kallad av åklagaren. Hon hävdar att folk på Åke Svanstedts gård var medvetna om att den påstådda otillåtna träningsmetoden förekom där. Disa säger att hon sett grisfösaren själv på håll, hur Carl Johan Jepson haft den på ett kvastskaft och kört den i baken på hästen. Disa säger också att hon har varit med om att ha selat ut hästar med speciell utrustning innan Carl Johan Jepson skulle träningsköra. Disa säger att hon ställde upp och utrustade hästarna med den speciella utrustningen för att behålla jobbet.

Andra vittnet är Tomas Pettersson, före detta hästskötare hos Åke Svanstedt. Han trädde också fram och vittnade i Kalla Fakta i TV4 i december i fjol. Tomas säger tvärsäkert att elpåfösare förekommit på Åke Svanstedts gård. redogör hur han har sett grisfösare på nära håll hos Åke Svanstedt och hur Carl Johan Jepson körde iväg den med bil till träningsbanan. "Det var på från sju-tio meters håll. Samtidigt utrustades hästen "hårt", svansen bands också. Många på gården pratade om det, man sa att Calle skulle ut och strömma igen". Tomas säger att han aldrig såg grisfösaren användas. Tonen var ganska aggressiv från båda håll mellan försvaret och Tomas Pettersson.

Tredje vittnet är Paw Mahony som tidigare har varit lärling hos Svanstedt. Numera är han proffstränare. Paw Mahony namnger hästen Impala Frontline som exempel på häst som har utsatts för den påstådda träningsmetoden. Paw säger att det var Åke Svanstedt som beordrade honom att sela ut hästen med den speciella utrustningen. Han säger att han aldrig har sett en grisfösare, men att många på gården pratade om det och var ledsna. Mahony medger att han bråkade, bland annat om när han skulle sela ut den aktuella hästen.

Fjärde vittnet är Hans G Eriksson, proffstränare som är kallad av åklagaren. Hans G Eriksson säger att han har sett grisfösare på Åke Svanstedts gård. "Två gånger i veckan under Carl Johan Jepsons tid där. Carl Johan Jepson körde själv med grisfösare, det smögs inte direkt. Det var nästan så man trodde att det var legalt", säger Hans G Eriksson.

Hans G Eriksson fortsätter: "Det var nästan så man trodde det var legalt. Det hände i stort sett nästan varje onsdag. Anställda hos Åke Svanstedt var inne hos mig och grät och ville att jag skulle anmäla."

"Åke Svanstedt skällde ut mig för att jag anmält honom till förbundet, men det hade jag inte gjort. Han var väldigt arg och sa att jag skulle ge fan i det".

Hans G Eriksson minns inte vilka år det var, ej heller vilka hästar som ska ha utsatts för det här.

Ytterligare ett vittne, en tidigare hästskötare hos Svanstedt, var kallad av åklagaren. Hon säger sig veta att det förekom grisfösare i Åke Svanstedts träning. "Jag tyckte det var onödigt att det användes". Hon berättar vidare att hennes hästar specialutrustades och att Carl Johan Jepson sedan körde dem.

Ytterligare ett vittne, Line Nejsborg Jeppesen tillika målsägande angående åtalet mot Glenn H Persson för övergrepp i rättssak. Hon har tidigare varit hästskötare hos Åke Svanstedt och varit med när Glenn H Persson hämtat en grisfösare på gården. Hon överräckte grisfösaren till Glenn när han skulle köra en häst på träningsbanan. Hon såg den användas på träningsbanan tre gånger vid tillfället.

Line Nejsborg Jeppesen förhörs även om att hon via en vän hotats av Glenn H Persson att hon skulle märkas av Hells Angels om hon inte tog tillbaka sina vittnesuppgifter. Line polisanmälde och har inte tagit tillbaka några uppgifter.

Glenn H Persson förhördes om åtalet för övergrepp i rättssak. Han medger att han har pratat med Camilla, men att det inte har förekommit några hot, utan han säger att han ifrågasatte uppgifterna som fanns i artikeln i Travronden. Glenn H har uppfattat det som att Line blev besviken och ledsen när förhållandet tog slut. Glenn H förnekar uppgifterna Line haft om det aktuella tillfället när grisfösare skulle ha använts. Han tycker att det är konstigt att Line hittat på så mycket. Enligt Glenn H sa Camilla att hon skulle mejla Line och fråga. "Jag var lugn och sansad."

Dag tre

Förhör med ett vittne, en hästskötare som jobbat hos Åke Svanstedt tidigare. Vittnet påstår sig ha varit med när en grisfösare användes. Vittnet säger att hästen blev jätterädd.

– Hästen hade helstängt huvudlag och slagjord, det var annorlunda. Sedan kördes hästen upp till banan, jag fick ta med grisfösaren upp till banan, så jag har hållit i den. Jag såg hästen få elstötar på nära håll när den kördes. Hästen blev jätterädd första gången.

Förhör med ett vittne som jobbat hos Svanstedt 2003-2007. Vittnet påstår att han varit med och använt grisfösare på hästar.

– Jag var med och selade på två hästar och körde upp grisfösaren till banan. Senare sa Åke att jag skulle köra med den och var jag kunde hämta den och hur jag skulle göra. Hästen började galoppera av stötarna. Senare blev jag beordrad av Glenn H Persson att använda grisfösaren på en stillastående häst i stallgången.

Vittnets berättelse kom något överraskande eftersom personen inte sa detta i polisförhöret.

– Jag hade svårt hålla mig till sanningen i polisförhöret, men jag måste göra det nu. Om jag har gjort något straffbart får jag ta det. Jag undanhöll sanningen för att jag inte ville att folk skulle råka mer illa ut än de redan gjort.

Förhör med en kvinna som tidigare varit anställd som hästskötare hos Åke Svanstedt. I samband med att grisfösarehistorian uppdagades i media gick en annan hästskötare ut och namngav Glenn H Persson att denne skulle ha beordrat att utföra elchockerna på hästarna. Glenn H Persson skulle även han ha utfört elchockerna. Detta fick Glenn H Persson att ta kontakt med hästskötaren som jobbade kvar hos Svanstedt. Enligt henne så framförde han ett hot riktad mot den tidigare anställda som hade pekat ut Glenn H Persson.

– Det var jobbigt, jag funderade några dagar och sedan tog jag kontakt med det här vittnet, jag var osäker på hur jag skulle göra.

– Glenn sa att jag skulle kontakta ett annat vittne och säga att hon skulle bli märkt av Hells Angels om hon inte tog tillbaka sitt vittnesmål, berättar hon i rätten.

Förhör med en veterinär som jobbar hos Åke Svanstedt. Veterinären påstår att han aldrig sett en grisfösare på Åke Svanstedts gård.

– Från 2001 fram till nu har jag haft kontakt med 100-tal av Åke Svanstedts hästar, många har jag undersökt flera gånger. Jag har aldrig sett en grisfösare vid Åke Svanstedts stall.

Förhör med travtränaren Stefan Melander. Melander har tränat hästar i årtionden och sätter ofta upp Åke Svanstedt som kusk på sina hästar.

– Jag har hållit på med trav hela mitt liv och vet hur en bra häst ska uppföra sig. Hästar som utsatts för ström är jag övertygade om blir stressade men jag har aldrig sett en stressad häst hos Åke Svanstedt, säger Melander.

Förhör med travtränaren Stig H Johansson. Solvallatränaren Stig H Johansson är landets framgångsrikaste travtränare genom alla tider. Stig H Johansson sa i tingsrätten att han hört ryktena omkring Svanstedt – men han kan inte tänka sig att en häst blir bättre av att få ström i sig.

– Jag har svårt att tro det, hästarna utsetts för stora påfrestningar, de behöver behandlas på bästa sätt, de måste återhämta sig mellan påfrestningarna för att kunna prestera.

Förhör med STC:s chefsveterinär Peter Forssberg. Forssberg har varit med och gjort en inspektion på Svanstedts gård men inte hittat någon grisfösare.

– Det framkom inget anmärkningsvärt vid besöket 2008, det hade jag känt till i så fall. Vi stannade utanför stallet. I lugn och ro gick vi ut och sedan gick vi in i närmaste stallet. Människor var i rörelse. Åke Svanstedt mötte oss innifrån stallet. Vi berättade att vi skulle undersöka anläggningen. Åke var lugn och samarbetsvillig. Vi spred oss. All verksamhet pågick som vanligt.

Forssberg avslöjade att Svanstedt sagt till honom att han i sin ungdom använt grisfösare.

– Åke medgav att han testat det en gång i sin ungdom, men inte tyckte om det. Åke kände till ryktena, han var bestört, han var ledsen på dem, sa Peter Forssberg i Lidköpings tingsrätt under fredagen.Rösta på Nils!

Spexiga och störtsköna

En hel del härliga orginal sökte till Idol i våras, men man måste ju kunna sjunga också för att gå vidare.

Sköningarna som sökte Idol

För att ta sig till slutaudition krävdes det att man faktiskt kunde sjunga. Men har man en fantastisk personlighet förtjänar man väl lite beröm också? Vilken av dessa fem sköna lirare är din favorit?

 

Nils är så störtskön! Helt crazy. Rösta här.Idol

Idag var ordningen återställd. Erik och Tove satt säker och Calle och Mariette hängde löst. Tyvärr missade jag första delen av programmet men efter att ha tittat på klippen på TV4 kan jag inte annat än hålla med Erik var kung ikväll!

Tyvärr Henrik nu var det dags för Mariette att åka hem!


Ledig dag men mest att göra

tanken var att jag skulle vara ledig idag men icke... Gick till jobbet imorse hade en del prov att ordna inför omprovstillfället. Sedan var det en hög närvarorapporter som skulle skrivas. Men först blev jag fast i körhallen där två av de franska eleverna hade montélektion med gymnasieelverna. Kom ifrån skolan vid lunch. Hem och äta frukost...

Sedan ut med Spicy, det var tänkt att det skulle vara galoppintervaller men det var så hårt överallt så det blev motion istället. Tömkörde Russinet innan Marika och Frida kom och hjälpte mig att köra honom. De var helt suveräna medhjälpare trots att han mest liknade en kängru korsad med en ål eller något. Leta reda på Ulf för att få Russin vaccinerad. Fixa klart och spåna i stallet. Sedan fick jag skynda mig hem.

Evve kom och hämtade hundarna som hon ska passa i helgen. In i duschen, sedan var det diskberget som skulle tas om hand och packa väskan innan det var dags att hoppa in i bilen och åka mot Frösön.

19.30 gick mitt flyg mot Stockholm. Kvällsmat på Mc Donalds på Arlanda innan det var dags att leta på en taxi för att ta mig till hotellet i Bromma. Så här sitter jag nu på hotellrummet, ser fram emot frukosten imorgon. Älskar hotellfrukost!


Svanstedt

Svanstedt-rättegången:

Ingen har sett något


(travnet.se onsdag 25 nov 2009 16:02)

Ingen har sett något, ingen har hört något och ingen har märkt något. Så kan man sammanfatta första dagen av Åke Svanstedt-rättegången. En första dag som avverkades i ett snabbt tempo i Lidköpings tingsrätt. När halva dagen återstod så var programpunkterna redan avklarade och man kostade på sig att kalla in ett av försvarets vittne. Det var den Åke Svanstedt-anställde Roger Jansson som egentligen skulle ha vittnat först på fredag.

Åke Svanstedt.
Foto: Malin Albinsson/ALN
Rättegången inleddes kl nio med att Åke Svanstedt, åtalad för anstiftan av djurplågeri, Carl Johan Jepson, åtalad för djurplågeri samt Glenn H Persson, åtalad för medhjälp till djurplågeri samt övergrepp i rättssak som väntat alla nekade till brott.

Åklagaren Anders Gustafsson visade sedan exempelbilder och förklarade även begreppet elfösa. Åtalet omfattar användet av elfösa på nio hästar, sju kända och två okända där det finns olika vittnen. Vittnen som säger att Åke Svanstedt känt till och även beordrat den olagliga handlingen.

När det gäller Glenn H Persson så ska han även ha meddelat Line Nejsborg Jeppesen via Camilla Strandäng att Hells Angel skulle märka henne om hon inte drog tillbaka sina anklagelser mot honom.

Känner inte till elfösare

Svanstedts försvarsadvokat Leif Silbersky hävdade att Svanstedt inte sett eller känt till förekomsten av elfösare hos honom. Silbersky deklarerade att STC vid två tillfällen gjort razzia hemma på Svanstedts träningscamp men utan att finna några konstigheter och vid veterinärbesiktningar har det inte märkts något negativt på hästarna.

Silbersky hävdar att enligt Svanstedt är det helt fel att använda el på hästarna och tvärtom skulle det säkert vara livsfarligt.

Carl Johan Jepson.
Foto: travnet.se
Hans Berglund, Calle Jepsons advokat anförde att Jepson aldrig använt någon fösa och aldrig heller sett någon sådan.

Staffan Uvabeck, Glenn H Perssons advokat påstod att inte heller Persson hade någon erfarenhet av dylikt hjälpmedel och att fösan enligt Persson förmodligen skulle vara helt verkningslös.

När det gäller Perssons övergrepp i rättssak (hot) så hade Persson aldrig uttalat vad Camilla Strandäng sagt i polisförhör och det skulle dessutom om så var fallet sakna betydelse då fallen var preskriberat. Camilla Strandäng hade dessutom hävdat att även Svanstedt kommit med hot via en kollega men kollegan hade förnekat detta så allt detta saknade trovärdighet.

I förhöret med Svanstedt förnekade han och förklarade att detta inte var hans filosofi.

- Hästarna måste må bra fysiskt och psykiskt för att kunna tävla bra, sa Åke.

Bakom ryggen

Han har aldrig varit i kontakt med fösa.

- Det kan ha hänt bakom ryggen på mig men då borde jag ha märkt det på hästarna, hävdade Svanstedt.

Han tror att vittnena ljuger och många är avundsjuka eller vill visa agg. Vittnet Disa Zetterman är en av dessa och hon blev konstig och annorlunda efter att ha arbetat i Frankrike samt Hans G Eriksson som mest troligt var avundsjuk över Svanstedts framgångar.

Leif Silbersky.
Foto: travnet.se
Paw Mahony nämndes. Han hade varit dum mot hästarna och de blev ovänner med följd att Mahony sade upp sig.

I Silberskys samtal med Svanstedt framgår att Åke hela tiden tillhört landests toppfyra och aldrig haft några ekonomiska bekymmer. Svanstedt påstår att det förekommer mycket skitprat inom travet med stor avundsjuka. Han kände inte till och var inte förvarnad om STC:s första razzia och den andra razzian (som ägde rum 2/12-08) kom Åke inte ihåg.

Åke tror inte att elfösa skulle hjälpa hästen inför lopp och hans körstil med full attack 700 meter från mål har inget med el att göra. Alla kuskar har olika körstilar.

Vässning av hästar två dagar före start fungerade ypperligt med Gidde Palema och Zoccer Wadd men betydligt sämre med andra hästar. Åke hävdade även att slaghjord (som enligt vittnen skulle ha använts i samband med elningen) mycket sällan användes hos honom. Det hade förekommit någon enstaka gång i samband med nya hästar i träning.

Hästarna blir rädda

Glenn H Persson hade även han ingen som helst erfarenhet av elfösare. Han jämförde med vad som hände då hästarna kom emot elstängslet.

- Hästarna blir rädda och jag tror inte att el fungerar, sa Glenn.

Han förklarade också att varje år kommer personal från Axevalla till Bjertorp för besiktning och de har aldrig haft en enda anmärkning mot någonting.

Glenn H Persson.
Foto: Leif Norberg/ALN
I förhöret med Calle Jepson var beskedet detsamma. Inga konstigheter att rapportera. Jepson hävdar att de två som säger att de sett honom använda elfösa; - de ljuger!

Han vet ej varför men misstänker avundsjuka. Jepson fick ex. ta över många av Mahonys styrningar och det ogillade Mahony. Jepson hade förmågan att köra de s.k. Gidde-intervallerna (snabba intervaller med hästarna två dagar före start) med klocka och några människor trodde då felaktigt att något skumt då ägde rum.

Jepson nämnde också en händesle då han blev uppringd och inbjuden till ett möte på ett café. Det var representanter från TV3 och programmet Insider som erbjöd honom ekonomisk ersättning om han fick fram några oegentlighter på bild men Jepson hade inget att visa.

- Åkes filosofi med träning var att hästarna skulle må bra och det finns inget som tyder på att Åke skulle ha elat. Det finns dock mycket avundsjuka i branschen med snack om doping och fusk och annat, sa Calle Jepson i samtal med Silbersky. Jepson själv tror att el skulle vara livsfarligt att använda på häst.

Vara snälla mot hästarna

Dagen avslutades med att försvarets vittne Roger Jansson kl 13.00 beträdde rättsalen. Jansson hade varit antälld hos Svanstedt i ca sju år och aldrig sett eller hört talas om någon elfösa i stallet. Det var inte sant att personalen var uppmanade att ställa upp för Svanstedt för att få behålla sina jobb.

- Det är lätt att få jobb i branschen, sa Jansson som även betonade att Svanstedt vill att man ska vara snäll och ej hård mot hästarna.

Kammaråklagare Anders Gustafsson sammanfattade dagen utanför rättsalen;

- Det var inga överraskningar och ungefär som förväntat.

Så sant! Nu får vi se vad morgondagen har att erbjuda. Då får vi träffa vinntesförhör åberopade av åklagaren.


Nästan helg

Började morgonen med extra foderlektion. Sedan var det lugnt fram till lunch då Spicy fick massage. Fransmännen som är här på besök fick prova på att köra ponnyer i körhallen. Lektion med tvåorna sista lektionen på eftermiddagen, tufft men det gick helt ok idag. Appropå tvåor vilken otur Carro hade, hon hade brutit tummen!

Körde Spicy på eftermiddagen, banan var det enda som var ljust. Tömkörde Russin efteråt han skötte sig riktigt bra idag ska testa med vagn imorgon. Då jag för övrigt är ledig. Ska ägna dagen åt att packa, städa, diska eftersom jag åker på kvällen till Stockholm för att delta i ungdomsledarkonferens.

Idag slutade första hovklassen åxå,


Fransmän på besök

Nio fransmän på besök från Grobois (25 nov fram till 6 december). Hälften kommer att vara på skolan och delta i lektioner med gymnasieeleverna och andra halvan kommer att vara i Sundsvallstrakten hos travtränare.

Eleverna är i 18-20års åldern och har tidigare deltagit i Equesexamination (Europeisk hästskötarexamen) hemma i Frankrike. Bl.a. har vår hästlärare Tina Virkama examinerat några av dem förra året.

Eleverna kommer att få delta i körning, visa monté, kolla in islandshästridning, testa på att prata lite svenska och mycket mera.

Vi välkomnar dem till Travskolan Wången


Oturs dag

Det verkar vara en vecka då mycket går på tok. Igår blev combin påkörd. Idag trillade Sara i trappen och gjorde illa foten ambulansen fick komma, Alicia sprängde grinden och Carro gjorde illa handen och hamnade på akuten. Så mitt råd är stanna inne!

Lärarmöte i morse blev lite avbrutet. Fika med en redovisning av vad Wångenelever har gjort efter studenten. Tror det var ca 86 % av de svarande (68 st 44%) som inte hade varit arbetslösa en dag sedan studenten. Det är helt ok.

Sedan full fart till mentor tiden med tvåorna som var tillbaka efter praktiken. Samtidigt som jag fick ordna någonting till lektionen efter då de skulle haft Sara. Några minuter efter var det full fart mot ettornas klassrum för läxförhör om tandens uppbyggnad och funktion. Sedan startade vi upp ett gemensamt grupparbete om 4 olika ämnen inom fysiologi som ska pågå fram till jul.

Projektmöte med Paulina och Catja idag innan det var dags för lektion med treorna. De hade Intro avel med Sara förra gången så idag fick de börja med en fortsättningsuppgift från praktiken från tanke till unghäst. De ska helt enkelt förklara hur de tänker från de väljer sto tills det står en ettåring i hagen.

Hade stalltiden med ettorna under eftermiddagen. Ska då se till att de tar hand om sina passhästar och sköter jouren. Det har regnat och stormat precis hela dagen fruktansvärt kallt och blött. För inte tala om hur hagarna ser ut! Ingen körning idag!


Körning på morgonen

Hade ettorna i körning i morse. Brist på hästar men jag fick lösa det endå. Fartlekar med ponnyerna på banan och motion med stora hästarna i skogen. Har suttit och fixat grupparbetesuppgift till ettorna för imorgon plus att mats hade ordnat läxförhör till dem. Nu ska jag försöka komma på något smart till treornas lektion imorgon.


Till de som behöver piggas uppHeldag med Hästguiderna

Annie hade bakat och då bjöd vi hästguiderna på julfika i morse. Första för året för mig. Saffranskrans och glögg! Eftersom alla jobbar för alla just nu då det är lite kort om folk så fick det bli djurskyddsbesstämmelser sökning på internet till en början och sedan en praktisk övning i stallet fram till lunch. Samtidigt hade treorna körning så jag skulle se till att de kom ut och tillbaka. Allting flöt på bra och eleverna jobbade mycket bra självständigt så på nått sätt fungerade det!

På eftermiddagen gick vi igenom stalluppgiften, delade ut deras LIA uppgift och sedan var det dags för slutspurten på fysiologiarbetet. Sista jourdagen idag för det här året. Mycket skönt. Ska tömköra Russin i eftermiddag men det är ganska halt så vi får se hur det går.

Lillen var bättre idag så vi skjuter på klinikbesöket till slutet av veckan då han har blivit bättre hela tiden.


Nattens låt

Ett år åkte jag och min FKT klass till Frankrike under Prix´d Amerique En av mina bästa vänner Elin jobbade där då. En rolig vecka i Normandie och Paris. <3


På väg mot en ny vecka

Snöade imorse. Nu regnar det vilket innebär att det kan bli riktigt halt. Har inte gjort mycket idag. Mest varit inne och kollat på Förhäxad. Har fått tag på alla säsonger utom 7:e på tradera så nu har jag att göra framöver. Körde motion med Spicy idag och tömkörde Russin i snöslasket. Imorgon har jag hästguiderna hela dagen och ska även försöka hålla ordning på treorna en sväng.

God natt


Nattens låt

Påminner mig om min tid i Stockholm. Speciellt juldagsmorgon för några år sedan då jag slog på tvn och möttes av nyheten att en Tsunami dragit in över Phuket och tusentals människor saknades.svininfluensanDala Ponnytravklubbs Ponnytravgala 2009

Idag hade DPK sin årliga gala för att hylla sina medlemmar.
Själv var jag och mina ponnyer nominerade i 5 kategorier.

Årets B-ponny äldre(After Eight)
Årets Kusk B-ponny (Jag)
Årets Tränare (Jag)
Årets Kämpe (After Eight)
Årets Uppryckning (Super Busen)

Vi gick segrande ur två av kategorierna. Mr After Eight blev Årets B-ponny äldre med nästan 5000:- insprunget i år. Själv blev jag årets kusk i B-ponnykategorin och hamnade på 3:e plats i Årets Tränare. Samt fick pris för att ha representerat klubben i Sundsvall Lilla Open Trot (Busen). Bör tilläggas att andra stora lopp som borde uppmärksammas som vi deltagit i iår är Jämtlands Lilla Pris (Busen & Affe) och Norges Elitlöp på Leangen (Busen).

Ett bra resultat måste jag säga. Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med själv på galan. Samtidigt delades vårat pris Årets kanon ut och i år var det inget snack om vem som skulle få det Ramona Mustang har vunnit allt i år!

Mr After Eigth Årets Äldre B-ponny 2009 DPK Foto: Foto-MikeRobinson

Nu när Körslaget är slut är det dags att börja följa Robinson. Fick inget direkt grepp om deltagarna i första programmet men intressant med en tjej och en killgrupp som upplagt för intriger. Tuffare Robinson utlovas med Paolo Roberto som programledare.

På plats Alla 18 deltagare i ”Robinson Karibien”. Vem står k

På plats Alla 18 deltagare i ”Robinson Karibien”. Vem står kvar som segrare?
Foto: TV 4


Jourmorgon

Kom till stallet imorse och hittade Domino smaskandes på de andras frukost. Glad och mätt var han eftersom han ätit upp alla andras mat utom sin egen...smart där. Städning av stallet sedan bar det av in mot stan för att handla och en sväng förbi bibloteket. Sjukt att behöva åka 10 mil för en bok.

Hundutställning på Wången. Hela anläggningen är invarderad av hundar och folk. Kan ju säga så att mina hundar inte är överförtjusta precis.

Mitt nya projekt Russin Af Lojsta flyttade in i privaten idag. Ett 3-årigt russ e: Duktig som jag ska se om det finns nå talang i. Verkar trevlig och lättsam att ha och göra med. Ska se om han kan fastna på bild framöver.


Idol

Tove var bäst igårkväll igen. Det var helt sjukt bra när hon sjöng Himlen är oskyldigt blå. Men jag kan inte förstå hur Erik kunde hänga löst. Han är så mycket bättre än både Mariette och Calle! Nu börjar finalen närma sig...Remember the old times

Tänker tillbaka på högstadietiden och gänget som höll ihop då. Starkaste minnet är faktiskt när vi gick och såg Eva & Adam på bio allihopa och bara älskade denna låten.Föreläsning

Har varit på en föreläsning i föredragsteknink kanske man kan beskriva det som. intressant och underhållande. ska åka in till stan en sväng och hämta böcker snart


Fredag morgon

Stallrond för ettorna var duktiga hörde jag. Själv satt jag och rättade de sista foderstatsproven. Hästlektion med treorna nu smörja selar och köra unghästar. om 30 min är det föreläsning med Kari Lähdekorpi i aulan. Hinner tyvärr inte med det måste ut och rida galoppintervaller då jag egentligen är ledig idag men det är en föreläsning i eftermiddag som jag ska på.


Premiär för min nya bloggdesignTack Sara för en toppendesign!Hästguiderna

Eftermiddagen ägnades åt att starta lektionen med hästguiderna, grupparbete hästens fysiologi. Fram och tillbaka mellan klassrummet och lärarrummet för att göra klart det sista med ettornas prov och fortsätta rätta treornas foderstater.

Var ut och kikade på när treorna tränade kadrilj inför julshowen ser bra ut fast det var en av de första träningarna.Onsdag

Började med lärarmöte sedan fika. När Mats tog hand om ettorna gick jag skynda mig att rätta deras anatomiprov för att de skulle hinna få tillbaka dem den här veckan. Sedan hade jag resten av lektionen med dem om hästens tänder.

Ingen lunch blev det för 20 i ett började treorna göra iordning hästarna inför deras montétest som började kl 1. Två grupper med elever som ville ta montélicens red upp för mig.

Sara tog min Hästkunskapslektion med treorna intro avel medan jag satte mig och tog mig an nästa provhög. Foderstater som treorna gjorde förra veckan. Regnade gjorde det hela dagen.


Nattens låt

En av de mer sorgliga låtar jag vet. Spelas alltid när nått tragiskt händer i filemr och serier. Passar bra in just nu.


Galoppintervaller

Red galoppintervaller på Spicy i backen idag. Hon verkar aldrig bli trött. Efter 6 intervaller i djupsanden flåsar hon inte ens. Hoppas hon visar upp den kondisen i kvalet sen. Hon är brunstig nu så då är hon mycket surare än vanligt alltså...

Montéprov med 3:orna imorgon...Kul!


Körning hela dagen

Började morgone med jour i privaten. Sedan var det körlektion med ettorna som gladeligen körde två turer på förmiddagen i regnet och leran. Alltid lika populärt när vi får låna tvåornas hästar.

På eftermiddagen var det dags för Häskö Island att köra ut med ponnyerna i skogen för första gången. Jag passade på att miljöträna Tösen lite vilket behövdes. Rubina fick gå med för första gången efter konvalecenten så hon var pigg. Eva-Lena var med i stallet när jag försökte sela min egna häst samtidigt som jag hjälpte 4 elever som för övrigt är riktigt duktiga på att sela trots att grejorna aldrig verkar vara rätt inställda när de får dem. -bara en körlektion kvar med dem det är tråkigt.


Heldag med Hästguiderna

I måndags var det dax för en heldag med Hästguiderna. På förmiddagen var det hästens fysiologi som stod på schemat, grupparbete. På eftermiddagen var det stallmiljö. Vi hade en givande diskussion om stallmiljön i våra olika stallar, det är intressant att se hur en grupp som får samma uppgift kommer tillbaka med så många olika synpunkter.

En vända in till stan på kvällen för att hämta och lämna böcker blev det också. På väg hem ringde Pär, Spicy hade rullat fast. Hon satt riktigt fast vi fick dra ett bra tag innan hon kom loss.

Jourvecka denna vecka.


Wångenponnyer till start

Idag hade skolan fem ponnyer till start inne på Östersundstravet. Sista tävlingen för säsongen. Trots att jag var hemma i Borlänge hade jag koll på det mesta via mina duktiga elever! Ett missöde med glömda hjul var det dock men det kommer nog inte att hända igen...hoppas jag! 12 hästar till start. Det såg ut att vara ett hårt lopp för våra ponnyer på förhand.

Bäst gick det Emmy von Krakel och Marika som slog syrran och blev 3:a utan en enda galopp! Röder och Viktor lyckade ta igen sina dryga tillägg och blev 4:a mycket starkt gjort. Frisk med Pernilla i sulkyn blev 6:a helt ok. Bondita och Frida var oplac och Ragge med Therese var diskade.

Men i stort en bra dag för wångenponnyerna. Ni är duktiga!


Stallet

Åkte till stallet imorse. Idag var snön helt borta igen och banan såg allt annat än torr ut det var tur att vi körde igår. Körde en sväng med Ztar idag också han fungerade riktigt bra idag. Hem packa, duscha äta och sedan hoppa på tåget till Östersund 14.25. Upp och jobba igen imorgon. Har hästguiderna hela dagen. Har kommit till vad vi ska göra under förmiddagen sedan får jag väl ägna morgonen åt att lägga upp eftermiddagen.


Körslaget final

På lördagkvällen var det dags för final av Körslaget. kampen mellan Team Ola och Team Stefan. Tre låtar var skulle körena framföra. Eloise med Stefans kör var helt klart bra men sen tog Olas kör över. De var bara bäst. Synd för Dalarna men en hedrande andraplats blev det för Älvdalskören.

Ola vann Körslaget. Foto: TV4/Erika Rydberg

Bilden är hämtad från www.tv4.seSnabbjobb på banan

I lördags skulle vi köra snabbjobb på travet men jag tror bestämt att fedagen den 13:e var lite försenad för allt gick fel från början.
Det snöade rejält med blötsnö och på bilen var det sommardäck. När vi kom till stallet hade vi punka på ett framhjul. Micke fick komma ut med vinterdäck. När däcken väl var på startade inte bilen batteriet var helt dött. Tiden bara gick och gick tolv kom vi iväg och banan stängde halv 1. Stressigt värre. Lillebror hade inte vaknat på sin bästa sida efter ett varv började han lägga i handbromsen med jämna mellanrum, däremellan gick han lätt 30-35 men så tjurig. Verkar ok ialla fall mot hur han var i Rättvik. Dajm gick ok från början tills han började slå sig då kom den vanliga skuttraven fram igen alltså funkade inte den här balansen heller. Bara att hitta på något nytt. Snöade gjorde det hela dagen för att på kvällen övergå i regn.

Körde intervaller med Luingen han var mycket fin där han pinnade på i 2.50-tempo. Även Ztar fick en körtur idag. Med vagn och han stod upp hela tiden! Lillen är mycket bättre i hoven nu och haltfri så han fick gå ut i hagen han var överlycklig!

Hem sen och titta på travet. Det blev ingen seger 200 för Järvsöfaks den här gången heller. Commader Crowe... 1,18 tror jag första varvet i gulddivisionen gick!


det var någon dag sedan

Får väl börja där jag slutade förra gången nämligen i Fredags kväll. Idol kväll! Duetter och topplistan var temat idag. Min favorit för kvällen var Tove när hon sjöng I Wish I Was a Punkrocker mycket bra! Duell mellan Eddie och Reza. Ganska väntat fick Eddie lämna, synd han gick verkligen in med en äkta känsla i allt. Då tyckte jag att Reza var sämre.TLU Slutprov

Var en sväng i våran huvudstad idag för att skriva ett prov! Först 2,5 timmes skriftligt prov, hästkunskap, pedagogik, kursplanering, hälso- och sjukvård. Sedan lunch på kongressen. Efter lunch var det praktiska prov i stall och säkerhet för att sedan avslutas med en minilektion. Gick väl skapligt får se nästa vecka om jag klarade det eller inte. Hemma i Borlänge nu, väntar på IDOL


På jobbet

Sitter faktiskt på jobbet. Kom på att jag kanske skulle ha med lite papper till Stockholm imorgon... Fredagen den 13:e upp och åka från Wången kl 5! Flyga 6.35 Taxi från Arlanda slutprov TLU på Solvalla Hem med tåg så vad kan gå fel det är ju bara fredagen den 13:e!!

Spicy kändes bra idag. Hittade en skogsväg så jag kunde galoppintervalla henne lite. Pigg och fruktansvärt sur!

Fick ett jättegulligt sms från en av mina elever. Blev så glad!

Dags att kila hemmåt och diska och fixa ska upp tidigt imorgon. Håll tummarna för mig!

XOXO


Pappersmorgon

Har suttit och sorterat papper hela morgonen i pärmar för att få någon ordning på allt. Har ätit tårta med Ky jobbade över lunchen så nu ska jag kila hem och äta sen är det spicy som gäller


Nattens låt

Älskar den här låten


Prov

Foderstatsprov med 3orna under eftermiddagen. kl är snart 5 och fortfarande kämpar några tappert i aulan. efter 2 timmar var fortfarande mer än halva klassen kvar. När satt de senast 2 tim på ett prov? Kolsvart ute men måste ut en sväng med spicy tror jag.


Morgonens jobb

Lärarmöte i morse sedan fika. Träffade Marie som jag vikarierar för. Sitter nu och försöker sätta ihop ett prov till 3:orna i eftermiddag medan ettorna har prov i aulan. Monté med 3:orna nästa vecka! kul! Måste fixa allt inför helgen nu under dagen också.

over and outNattens låt

Den äkta Wångenlåten synd för alla er som missade Basses, Jakobs och Kims dans den var oslagbar. Vilka minnen!


Är du vuxen?

Räkna dina vuxenpoäng:

After eight 1p
Bridgeblandning, mozartkulor och twistpåse går heller inte att tolka annat än som vuxengodis.

Allsång på Skansen 2p
Live räcker det med en gång, på TV minst två gånger.

Barn 2p
Två poäng oavsett hur många barn man har. Gravida får poäng om magen syns. "Styvbarn" räknas om de bor hos dig.

Bil 1p, kombi 2p
Har sambon bil får du också poäng. Förekommer det fler bilar i hushållet räknas ett poäng per fordon. Motorcykel räknas också, moped borde du dra av minst en poäng för. Familjebuss räknas som kombi.

Bingolotto 1p
Om du spelat mer än en gång får du poäng.

Bor hos föräldrar -2p
Avdrag även om du bor hemma tillfälligt tex för att du renoverar din egen lägenhet.

Buggkurs 1p
All slags styrdans räknas.

Celluliter 1p
Har du anti-cellulitkräm i badrumsskåpet räknas det
också.

Diskmaskin 1p
Har du städhjälp men ingen diskmaskin får du räkna det.

Dubbelsäng 2p
Bredare än 120 cm. Smalare säng räknas inte även om ni sover två i den.

Friskis och svettis 1p
Styrketräning, spinning och aerobics på annat ställe räknas inte.

Förlovad 1p
Räknas även om man gift sig efteråt eller brutit förlovningen.

Garage 1p
Carport räknas också. Skulle dubbelgarage finnas räknas dubbla poäng.

Gemensam ekonomi 2p
Med personen man lever med. Ni måste dela på fler kostnader än matutgifterna.

Gift 2p
Räknas även om man skilt sig. Är man dessutom omgift räknar man antalet gånger man gått till altaret.

Gråa hår 1p
När det första gråa hårstrået dykt upp får du poäng.

Hund 1p
Som du har när du flyttat hemifrån.

Hushållsassistent 1p
Även om du inte använder den ska poängen räknas.

Husvagn/ båt 2p
Som man själv är ägare till, ingen poäng om de lånas av föräldrar. Kanot räknas men inte gummibåt.

ICA-kundkort 1p
Med Mera, Ikea Family, Hemköp osv. Endast ett poäng oavsett hur många kort du har.

Jobb 1p
Projektanställning, fast anställning, längre vikariat och frilans räknas. Helgjobb och sommarjobb räknas inte.

Julgran 2p
Även de i plast räknas. Enbuskar i kruka räknas endast om det förekommer rikligt med pynt i dem.

Kaffe på maten 1p
Även te räknas.

Konferens 1p
Representation räknas också.

Korsord 1p
De du gjorde i KP räknas inte. Det blir poäng även om du inte löser regelbundet. På tåget, semestern ger poäng. Har du köpt en hel krysstidning får du guldstjärna.

Lån 1p
Gäller banklån och studielån. Lån från föräldrar och kompisar räknas inte.

Långfärdsskridskor 1p
Du måste äga dem eller åka regelbundet för att erhålla poäng.

Lång kappa eller rock 1p
Även duffel och trenchcoat räknas.

Lättöl 2p
När man inte dricker för att bli full utan för att det är gott.

Morgontidning 1p
Tidning som kommer hem i brevlådan. Gratistidningar räknas ej.

Morgontofflor 1p
Tofflor du har på dig inomhus hemma.

Parmiddag 1p
Med annat kärlekspar hemma hos någon, på picknick eller på restaurang.

Partaja till gamla Vinylhits 1p
Kommer du ihåg den här låten?

Pensionsspara 2p
Även testamente ger poäng.

Putsa fönster 1p
Om du har gjort det fler gånger än vid flyttstädning.

Rabattkuponger 2p
Om du utnyttjar erbjudanden som kommer med diverse reklamblad i brevlådan. Rabattkuponger som hänger på butikshyllan ger också välförtjänta poäng. Du får även poäng om du tar med dig egen kasse hemifrån till mataffären.

Sambo 1p
Med den man är kär i. Kompis räknas förstås inte.

Storhandla 1p
När man handlar för mer än två dagar framåt eller har mer än två kassar att bära hem. Inköp av toalettpappersbal är en klockren poäng.

Svampplockning 1p
Även bär och andra skogsfynd ger poäng. Sylta och safta går också under denna poäng.

Symaskin 1p
Räknas om det förekommer någon i hushållet. Du behöver inte äga den själv.

Söndagsstek 2p
Tillagning av stek med potatis, gräddsås och gelé. Griljerad julskinka räknas också under denna poäng.

Tapetsera 1p
Eller måla om. Ingen poäng om dina föräldrar hjälpt till.

Viktväktarna 2p
Du får poäng om du lagar deras recept, du behöver inte vara medlem.

Villa 2p
Gäller även parhus och radhus.

Vinprovning 1p
Organiserad eller bara på kul med kompisarna, båda räknas.

Visitkort 1p
För företaget du jobbar på. Titel och direktnummer ger en liten guldstjärna.

Välja att inte svara i telefon 2p

Whisky 1p
Cognac räknas också, men då ska du gilla det och inte bara ha smakat.

RESULTAT

 • 0 — 15 poäng: "Klipp dig och skaffa ett jobb"
 • 16 — 25 poäng: Vuxen
 • Över 25 poäng: Mammamogen / Pappapräktig


Mer timmar på dygnet tack

Förstår inte hur jag ska hinna med allting den här veckan. Imorgon ska vi ha gjort uppgift till lärarmötet status:inte klart, prov till gym 3 status:inte klart, prov till gym 1 status:precis klart, inventeringslista status:typ klar m.m för inte tala om alla uppgifter till Uppsala! Åker på fredag. plugga till provet status:ej klart. sen är det ju en häst som kanske behöver tränas iblan och några hundar också och bara två dagar kvar! tur det inte är så mycket trav nu.


Nattens låt

Många minnen från Wångentiden =)God natt

Helt plötsligt verkar vi ligga bra till med x-jobbet fast det inte känns så. Vi är i alla fall inte sist. Stackars 3or total panik över provet ska hjälpa dem lite imorgon också. Körde Spicy en sväng i dimman. Hon var snäll fast jag fick lova att köra på banan då det var både mörkt och dimma! Slutprov på fredag visitation för vuxna fortsättning var uppgiften jag fick. Passar bra hade den lektionen nyss.

Lillens hovböld vill inte ge med sig. Han var till doktorn och fick penicillin idag!


Madonna Index som jag vann mitt första lopp med <3
Foto: Foto-Mike


Du börjar bli gammal då...

...du sover, men folk oroar sig för att du är död.

...du kan leva utan sex, men inte utan glasögon.

...du slutar dra in magen, oavsett vem som kommer in i rummet.

...du köper en kompass att sätta på instrumentbrädan i din bil.

...du är stolt över din gräsklippare.

...din bästa vän träffar någon som är hälften så gammal som hon/han — och det är inte olagligt.

...dina armar är för korta för att du ska kunna läsa tidningen.

...du sjunger med i hissmusiken.

...du hellre skulle gå till jobbet än stanna hemma och vara sjuk.

...du pratar jämt om bensinpriset.

...du finner nöje i att höra om andra personerns operationer.

...du inte ser fartgränserna som en utmaning längre.

...folk ringer klockan nio på morgonen och det första de frågar är "Väckte jag dig?"

...du drömmer om torkade katrinplommon.

...du svarar på en fråga med "För att jag säger det!"

...du tar med en metalldetektor till stranden.

...du inte kan minnas när du senast tittade på TV liggande på golvet.

...dina öron har mer hår än ditt huvud.

...du har ett party, och dina grannar märker inte ens av det.Dimmigt

Lärarmöte i morse själv fick jag springa fram och tillbaka och försöka anmäla till Östersund vilket inte var det lättaste. Men tillslut så 5 ponnyer anmälda. Startlistor här! 1 timmes lektion med hästguiderna samtidigt som jag försökte hjälpa 3orna med deras foderstater. Satt hela förmiddagen och skrev en manual för foderstatsberäkning nu var jag mycket snäll!! Planerat ettornas prov med Mats Djurkunskap kombinerat med Naturkunskap. Intressant. Ska ut och köra i dimman sen.


The show must go on

Nattens låt!


Veckans häst v 45

Spicy Knight
*2004*
e: Scarlet Knigt
u: Spicy Sugar
ue: Sugarcane Hanover

Starter: 12 0-0-1 8450kr
1.18,9k 1.18,2m

Leasingtagare: Stall Mini-Stars
Tränare: Madde C Gustafsson


Foto: Foto-Mike

Spicy har jag leasat av en kompis hemma i Borlänge. Hon började sin karriär hos Leif Witasp i Rättvik. Hon var en mycket lovande unghäst men skadade sig oturligt nog. Efter det blev det inte någon riktig ordning på henne. Hon började trava orent och det ville inte fungera. Hon kvalade 2007 som 3-åring på 1.20 vilket är en helt okej tid. I hennes första start blev det galopp. Likaså i hennes andra start. I den tredje starten skötte hon sig och blev 4:a. Hon var snäll att hantera och köra men kunde uppvisa något stressiga tendenser har jag fått berättat av gamla skötare.

2008 bytte hon tränare till Kjell O Jonsson på Romme. Hon inledde med en 3:e plats men därefter har det mest strulat. En gamal skötare har berättat för mig att hon nu hade utvecklat ett mycket hetsigt temperament vid körning och trivdes inte alls på banan.

Jag fick förfrågan om att leasa henne i slutet av augusti. Jag provkörde henne och tyckte att trots att hon var hetsig hade en bra trav och var värd ett försök. Nu står hon på Wången och blir bättre och bättre. Hon har lugnat ner sig betydligt och körs nästan jämt på ett bettlöst huvudlag då hon hade mycket ont i munnen när hon kom. Hon får massage regelbundet och har nu börjat bli mycket mindre spänd i musklerna och arbetar mer med rätt muskler.

Jag försökte kvala henne i slutet av oktober. Då skötte hon sig mycket bra och var helt lugn på banan. Tyvärr satte en galopp stopp för kvaltiden men det är inte hela världen. Jag var mycket nöjd med hennes uppträdande och ska försöka kvala i slutet av november nästa gång. Jag hoppas att bara hon lugnar ner sig och börjar arbeta rätt så kommer resultaten också.


Foto: Foto-Mike


Du är ett barn av 2000-talet då...

Du är ett barn av 2000-talet då...

 • ...du ser ner på folk som har kvar standardringsignalen på sin mobiltelefon.
 • ...du skriker Ctrl+Z, Ctrl+Z då du är på väg att krocka efter att ha svängt fel i en korsning.
 • ...du kollar upp den närmaste månadens tv-program på DagensTV.com och programmerar din hårddiskvideo för fyra veckor framåt.
 • ...du scannar in alla räkningar, lönebesked, papper ifrån staten, personliga brev och direktreklam och sparar dem som PDF-dokument för all framtid.
 • ...du tittar förundrat på folk som faktiskt har använt Windows 3.1.
 • ...undrar vad en nätverkskabel är till för, nätverk är ju trådlöst!
 • ...är helt bestämd över att det aldrig funnits någon Windows 1.0
 • ...alla böcker du läser har du laddat hem från nätet och du läser dem på din multimobiltelefon.


Ponnykörning

Upp för att släppa ut Spajsan i morse... eller lite senare än morgon kanske, men jag är inte så himla pigg just idag med min förkylning inte. Skulle träffa ettorna vid lunch för att köra lite ponnyer. Nöjd med de flesta av dem Emmy såg riktigt bra ut är hon lika bra på Östersund nästa helg blir hon segerfarlig. Ska anmäla 5 st ponnyer imorgon till det insprängda loppet nästa söndag.

Pluggade lite på eftermiddagen. Nu är nästa uppgift klar Wiie!! bara 1 vecka sent men endå... Nu är jag bara 4 uppgifter efter!

Köpte två filmer idag på Tradera. Heartbreake hotel 10:- och Djävulen bär Prada 2:- skaffa lite fler filmer till mitt förråd jag har ju sett alla mina typ 100 gånger.

Annars har jag väl tagit det mest lugnt idag. Inget bra på tv ikväll heller. Upp tidigt imorgon har jouren åt Daniel. Måste boka biljett ner till Stockholm också. Har ju prov på fredag TLU slutprov.

Pratade med Nina en sväng ikväll åxå. Det har gått bra för hennes hästar men hon jobbar ju jämt! Jag är glad att jag inte valde det livet.

BTW hörde det ska komma en ny elev i ettan ikväll så nu var det livat på tjejerna i ettan eftersom det är en killee som kommer!

XOXO


Lillebror kan inte vinna

2-6 blev slutresultatet i Mora när storebror Leksand var på besök.

Från www.leksandsif.se


091021-JS-Leksand-Mora-9430

Mora - Leksand 2-6

Leksand vinner matchen mot Mora i FM Mattssons Arena med hela 6-2. Jesper Ollas sa inför matchen till hemsidan att Leksand aldrig någonsin ska förlora en match mot Mora igen på sämre vilja. Ollas och hela Leksand visade med råge att det inte var något snack om vilket lag som ville vinna det andra slaget om Siljan mest.

 

Peter NordströmNoterbart från matchen:
- Pelle Prestberg svarar för tre assist.
- Jesper Ollas och Patrik Carlsson gör två mål var.
- Jean-Luc Grand-Pierre gör sitt första mål i Leksandströjan.
_ Peter Nordström gör Leksands sjätte mål.
- Marcus Weinstock spelade ett mycket fint backspel (!) under hela matchen.
- Timo Leinonens reflexräddningar var av högsta klass.
- Leksand vinner den andra perioden med 4-0
- Tidigare Leksandsjunioren Markus Lilja svarar för en assist hos Mora.

Intervju med Marcus Weinstock kommer senare under kvällen.

Jesper Ollas LIF 09-10 halvMora - Leksand 2-6 (2-1, 0-4 0-1)
1-0 Mikael Simons (Daniel Viksten, Alexander Deilert)
1-1 Jesper Ollas (Pelle Prestberg, Patrik Carlsson)
2-1 Håkan Bogg (Alexander Deilert, Markus Lilja)
2-2 Jesper Ollas (Johan Hägglund)
2-3 Jean-Luc Grand-Pierre (Eric Johansson, Peter Nordström)
2-4 Patrik Carlsson (Pelle Prestberg, Tomas Kollar)
2-5 Patrik Carlsson (Pelle Prestberg, Tomas Kollar)
2-6 Peter Nordström (David Åslin)


Skott: 29-21
Utvisningar:
Mora: Alexander Deilert 2 minJean-Luc Grand-Pierre
Leksand: Jesper Ollas 10, Kenny Källström 2+2+2+2, Martin Karlsson och Johan Hägglund  2 min var.

Domare:
David Bergman
Linjedomare:
Emil Wernström
Björn Wttergren
Publik 4 500 (Lapp på luckan)

Laget:
Målvakter:
44 Timo Leinonen (34 Erik Hanses)
Backar:
23 Kenny Källström - 38 Martin Karlsson
6 Jonas Knutsson - 25 Thomas RhodinPatrik Carlsson LIF 09-10 halv
43 Jean-Luc Grand-Pierre - 20 Marcus Weinstock
Forwards:
33 David Åslin - 21 Eric Johansson - 19 Peter Nordström
28 Tomas Kollar - 27 Patrik Carlsson - 10 Pelle Prestberg
22 Markus Persson - 9 Johan Hägglund - 14 Jesper Ollas
11 Martin Karlsson - 4 Henrik Andersén - 5 Martin Janolhs

Skrivet av: Ronnie Johansson info@leksandsif.se


Körslaget

Semifinal i körslaget. Nästa vecka är det final. Idag skulle körerna utmanas och de fick en låt tilldelad som de troligen inte själva skulle välja. Roger Pontare åkte ut så nu står det mellan Team Ola och Team Stefan. Det är mycket möjligt att det kan bli Dalarna i år igen! Förra året vann ju Morakören. Även om jag hoppas på Team Ola.


Seg dag

Vaknade med en ännu värre förkylning än igår. Det enda possitiva är att man kan äta glass med gott samvete för att det inte ska göra så ont i halsen! Snön var nästan helt borta imorse så nu är det bara slask igen. Gunilla var snäll och släppte ut Spicy imorse!

Red galoppintervaller i backen idag. gick bra nu börjar hon förstå vad det handlar om. Ska försöka kvala den 30 nov då det finns ett passande lopp 16 dec på Östersund.=)

Du vet att du lever i 2009 när;

1. Varje gång då går på fest lägger du ut en bild på bloggen elr liknande.

2. Du har inte spelat harpan med riktiga kort på år och dag.

3. Anledningen till att du inte har kontakt med folk är för att du inte har dem på msn.

4. Du letar genom hela huset för att hitta fjärrkontrollen till tv'n i stället för att trycka på en knapp på tv'n.

6. Din eftermiddagsaktivitet är data och du är alltid inloggad på msn även fast du inte är där.

7. Du läser listan flinar och nickar. 8. Du tänker på hur sjuk det egentligen är att sitta och läsa den här listan.

9. Du var för upptagen för att märka att nummer 5 fattas. 10. Du kollade tillbaka för att se att det var sant.

11. Nu skrattar du åt dig själv.

12. Kopierar denna ifall du gick på det, jag vet att du gjorde.


Min Lilla DajmIdol

En skaplig omgång av Idol idag. en skräll att Mariette hängde löst men skönt för Eddie. Rabih åkte tillslut det har varit pågång länge Idol passar nog inte han riktigt. Erik glänste idag, i like! En bra låt dessutom The show must go on. Nu laddar jag inför körslaget imorgon.

Erik bilden är hämtad från TV4.seFörkyld

Blir bara mer förkyld för varje timme som går. Skjutsade Benjamin till tåget i snömodden det var ingen lätt match att ta sig fram och tillbaka till stan i det här vädret. Var förbi hos Marie och tog en bild till bloggen. Usch. Körde en sväng med Spicy fick sällskap av Pär och Madicken som trotsade det snöblandade regnet. Har faktiskt gjort klart en skoluppgift till ikväll så nu ligger jag väl bara 5 efter typ... Har suttit och knåpat ihop en film om Dajm då Blåguls film blev så uppskattad. Den kommer upp snart! Mobilen är trasig igen. Måste skicka in den för typ 4:e gången problemet är att det tar 3-4 månader innan jag får tillbaka den varje gång. Har i alla fall lyckats rätta alla telefon nummer den här gången, lyckades få över dem till datorn!


Snö snö snö

Har snöat rejält i natt över 1 decimeter. Blötsnö blir fina klumpar i skorna när jag ska köra i eftermiddag. Enda fördelen är att det blir ljusare igen. Ska åka in till stan vid lunch med Benjamin som ska åka hem eller nått ska passa på att handla lite åxå. Ledig idag ska försöka plugga lite sen när jag kommer tillbaka.


Min Lilla Blågul

Har gjort en video till Min Lilla Blågul. Låten Runaway är hans vinnarlåt som spelades varje gång han vann lopp som 3-åring.


Lektion med Hästguiderna

Hade lektion med Hästguiderna hela eftermiddagen. Hästrasarbete stod på schemat de skulle vara färdiga med sina arbeten under eftermiddagen. Jag fick se många exempel på hur kreatuva de var under eftermiddagen och tillslut satt det ett antal affischer längs väggarna i Sleipner. Ni är välkomna att titta på dem!

Mina HästarMin första riktiga filmHemmaplugg

Försöker få lite ordning på skolarbetet men det är ju så kul att göra filmer åxå! Imorse var det vitt på backen igen. Hovslagar Peter var och skodde hemma de hade hittat en liten hovböld till på Lillen så förhoppningsvis ska han bli bättre nu.Kväll

Så trött hela tiden! Och sedan blåser det full storm ute för jag vet inte vilken dag i ordningen. Sara jobbar för fullt med designen så snart kommer bloggen att få en ny look! Nya PTK har börjat. Många gamla bekanta.

De som har ett russ jag ska låna och testa ringde. Så snart flyttar Russin till Wången för att prova på livet som travhäst! Kul!

Malin hade lektion med gym 3 och visade det foderstatsprogram som skolan använder. Jag tror att de flesta pustade ut när de insåg att de inte behövde räkna för hand i framtiden!


Snart så!!!
Foto: Gunilla Oscarsson


Full storm ute

Lärarmöte imorse. Sedan personalfika. Förmiddagen avslutades med Djurkunskapslektion med ettorna. De har prov nästa vecka så nu började de få panik. Tina har masserat Spicy hon kändes mycket bättre den här gången fast lite träningsvärk efter igår hade hon allt. I eftermiddag ska Malin hjälpa mig med lektion med treorna foderstatsberäkning så vi blir klara med det någon gång! Eva-Lena visade mig ett program som man gör filmer i ska testa det så fort jag får tid!


Panik

Sitter och jobar med skolarbetet insåg precis när jag gjort klart uppgiften som skulle ha varit inne i söndags att det visst var 3 uppifter som skulle in i söndags inte bara en!! Panik!! lär sätta fart i helgen så jag hinner ikapp igen tors-sön plugga!


Jobb x 2

Hade körning med Häskö i eftermiddags gick kanon vi körde en sväng på banan med ponnyerna! Red galoppintervaller med Spicy sedan. Fruktansvärt jobbigt men nyttigt för både häst och ryttare.Körning på morgonen

Idag var det skapligt varmt så det gick bra att köra en motionstur i skogen med ettorna idag. Vi hade turen att få låna några av tvåornas tävlingshästar vilket uppsakttades av ettorna. Själv körde jag Key Laser en trevlig och snäll märr. I eftermiddag blir det ponnykörning med Häskö Island. Nu är det strax lunch!


Ny vecka

Då var det dags för en ny skolvecka igen. 3orna är tillbaka och 2orna är på praktik. Började morgonen med att ha prov med hästguiderna, hästens anatomi. Hade sedan provgenomgång av det gamla provet. På eftermiddagen skulle de ha lastning så jag hade lastningsteori med dem innan lunch. Väl på lärarrummet blev det så att jag skulle ha ponnylicens med ettorna istället och Tina tog lastningen. Ett bra byte då ponnylicensen är mitt område. Utbildningsloppet gick utmärkt med både springspår och springband.

Körde Spicy några varv på banan hon var riktigt pigg, galoppintervaller imorgon! Lillebror blev struken idag på Rättvik. Jag pratade med Kaj han sa att han inte alls kändes bra, bara galopperade. Vi får kolla upp vad som är fel m det är vinterskorna eller något annat.


Tias fick nån idé om att hon skulle sitta i leksakslådan ikväll och for runt som en tok


Skolan imorgon igen

Nu är de flesta eleverna tillbaka på skolan igen. Var och hämtade Fredrik i Järpen ikväll. Halvlugn dag idag. Var ut och körde lite ponnyer i förmiddags. Inte har det blivit mycket plugg heller i helgen. Uppgiften skulle ha varit inne för 18 min sen... jaja vi får ta tag i det. Nu ska jag sova god natt


Niki
RSS 2.0