Svanstedt

Svanstedt-rättegången:

Ingen har sett något


(travnet.se onsdag 25 nov 2009 16:02)

Ingen har sett något, ingen har hört något och ingen har märkt något. Så kan man sammanfatta första dagen av Åke Svanstedt-rättegången. En första dag som avverkades i ett snabbt tempo i Lidköpings tingsrätt. När halva dagen återstod så var programpunkterna redan avklarade och man kostade på sig att kalla in ett av försvarets vittne. Det var den Åke Svanstedt-anställde Roger Jansson som egentligen skulle ha vittnat först på fredag.

Åke Svanstedt.
Foto: Malin Albinsson/ALN
Rättegången inleddes kl nio med att Åke Svanstedt, åtalad för anstiftan av djurplågeri, Carl Johan Jepson, åtalad för djurplågeri samt Glenn H Persson, åtalad för medhjälp till djurplågeri samt övergrepp i rättssak som väntat alla nekade till brott.

Åklagaren Anders Gustafsson visade sedan exempelbilder och förklarade även begreppet elfösa. Åtalet omfattar användet av elfösa på nio hästar, sju kända och två okända där det finns olika vittnen. Vittnen som säger att Åke Svanstedt känt till och även beordrat den olagliga handlingen.

När det gäller Glenn H Persson så ska han även ha meddelat Line Nejsborg Jeppesen via Camilla Strandäng att Hells Angel skulle märka henne om hon inte drog tillbaka sina anklagelser mot honom.

Känner inte till elfösare

Svanstedts försvarsadvokat Leif Silbersky hävdade att Svanstedt inte sett eller känt till förekomsten av elfösare hos honom. Silbersky deklarerade att STC vid två tillfällen gjort razzia hemma på Svanstedts träningscamp men utan att finna några konstigheter och vid veterinärbesiktningar har det inte märkts något negativt på hästarna.

Silbersky hävdar att enligt Svanstedt är det helt fel att använda el på hästarna och tvärtom skulle det säkert vara livsfarligt.

Carl Johan Jepson.
Foto: travnet.se
Hans Berglund, Calle Jepsons advokat anförde att Jepson aldrig använt någon fösa och aldrig heller sett någon sådan.

Staffan Uvabeck, Glenn H Perssons advokat påstod att inte heller Persson hade någon erfarenhet av dylikt hjälpmedel och att fösan enligt Persson förmodligen skulle vara helt verkningslös.

När det gäller Perssons övergrepp i rättssak (hot) så hade Persson aldrig uttalat vad Camilla Strandäng sagt i polisförhör och det skulle dessutom om så var fallet sakna betydelse då fallen var preskriberat. Camilla Strandäng hade dessutom hävdat att även Svanstedt kommit med hot via en kollega men kollegan hade förnekat detta så allt detta saknade trovärdighet.

I förhöret med Svanstedt förnekade han och förklarade att detta inte var hans filosofi.

- Hästarna måste må bra fysiskt och psykiskt för att kunna tävla bra, sa Åke.

Bakom ryggen

Han har aldrig varit i kontakt med fösa.

- Det kan ha hänt bakom ryggen på mig men då borde jag ha märkt det på hästarna, hävdade Svanstedt.

Han tror att vittnena ljuger och många är avundsjuka eller vill visa agg. Vittnet Disa Zetterman är en av dessa och hon blev konstig och annorlunda efter att ha arbetat i Frankrike samt Hans G Eriksson som mest troligt var avundsjuk över Svanstedts framgångar.

Leif Silbersky.
Foto: travnet.se
Paw Mahony nämndes. Han hade varit dum mot hästarna och de blev ovänner med följd att Mahony sade upp sig.

I Silberskys samtal med Svanstedt framgår att Åke hela tiden tillhört landests toppfyra och aldrig haft några ekonomiska bekymmer. Svanstedt påstår att det förekommer mycket skitprat inom travet med stor avundsjuka. Han kände inte till och var inte förvarnad om STC:s första razzia och den andra razzian (som ägde rum 2/12-08) kom Åke inte ihåg.

Åke tror inte att elfösa skulle hjälpa hästen inför lopp och hans körstil med full attack 700 meter från mål har inget med el att göra. Alla kuskar har olika körstilar.

Vässning av hästar två dagar före start fungerade ypperligt med Gidde Palema och Zoccer Wadd men betydligt sämre med andra hästar. Åke hävdade även att slaghjord (som enligt vittnen skulle ha använts i samband med elningen) mycket sällan användes hos honom. Det hade förekommit någon enstaka gång i samband med nya hästar i träning.

Hästarna blir rädda

Glenn H Persson hade även han ingen som helst erfarenhet av elfösare. Han jämförde med vad som hände då hästarna kom emot elstängslet.

- Hästarna blir rädda och jag tror inte att el fungerar, sa Glenn.

Han förklarade också att varje år kommer personal från Axevalla till Bjertorp för besiktning och de har aldrig haft en enda anmärkning mot någonting.

Glenn H Persson.
Foto: Leif Norberg/ALN
I förhöret med Calle Jepson var beskedet detsamma. Inga konstigheter att rapportera. Jepson hävdar att de två som säger att de sett honom använda elfösa; - de ljuger!

Han vet ej varför men misstänker avundsjuka. Jepson fick ex. ta över många av Mahonys styrningar och det ogillade Mahony. Jepson hade förmågan att köra de s.k. Gidde-intervallerna (snabba intervaller med hästarna två dagar före start) med klocka och några människor trodde då felaktigt att något skumt då ägde rum.

Jepson nämnde också en händesle då han blev uppringd och inbjuden till ett möte på ett café. Det var representanter från TV3 och programmet Insider som erbjöd honom ekonomisk ersättning om han fick fram några oegentlighter på bild men Jepson hade inget att visa.

- Åkes filosofi med träning var att hästarna skulle må bra och det finns inget som tyder på att Åke skulle ha elat. Det finns dock mycket avundsjuka i branschen med snack om doping och fusk och annat, sa Calle Jepson i samtal med Silbersky. Jepson själv tror att el skulle vara livsfarligt att använda på häst.

Vara snälla mot hästarna

Dagen avslutades med att försvarets vittne Roger Jansson kl 13.00 beträdde rättsalen. Jansson hade varit antälld hos Svanstedt i ca sju år och aldrig sett eller hört talas om någon elfösa i stallet. Det var inte sant att personalen var uppmanade att ställa upp för Svanstedt för att få behålla sina jobb.

- Det är lätt att få jobb i branschen, sa Jansson som även betonade att Svanstedt vill att man ska vara snäll och ej hård mot hästarna.

Kammaråklagare Anders Gustafsson sammanfattade dagen utanför rättsalen;

- Det var inga överraskningar och ungefär som förväntat.

Så sant! Nu får vi se vad morgondagen har att erbjuda. Då får vi träffa vinntesförhör åberopade av åklagaren.

Kommentarer

    Kommentera gärna hos mig..
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0