Veckans häst v 40

Tänkte att jag skulle börja med att presentera min hästar allt eftersom här på bloggen.

Denna vecka tänkte jag börja med att presentera

Min Lilla Blågul
*2002*
e: Gyllfen
u: Korlill
ue: Korulv

Starter: 17 6-1-2 173 493 kr
28,4k *29,2m 28,5ak *29,6am

Ägare: Stall Mini-Stars
Tränare: Madde C Gustafsson


Foto: Tom Jönerhag

Att Min Lilla Blågul eller Lillen som han kallas kom till oss var egentligen en slump. Jag hittade honom i en annons på Internet och ringde väl egentligen bara för att det låg nära Wången. Jag skulle egentligen köpa en tvååring men det fanns bara ettåringar på gården. En hingst, Cyklon M. såg stor och bra ut, men egentligen hade jag ingen koll på hur unghästar skulle se ut. Eftersom vi inte hade hittat någon annan häst vi ville ha så kunde vi ju lika gärna köpa den här. Han fick gå på hingstbete i Norrland och kördes sedan in på Wången där han även stod och tränades under den första unghästtiden. Han var dock klapphingst och blev tidigt valack. Som tvååring blev han snabbast i Sverige det året med sin kvaltid på 1.42,7g. Han blev även bästa hingst/valack på Unghästutställningen på Romme med 81 p (däribland 10 p på trav i vagn).


I debuten som treåring vann han efter ett helt omöjligt lopp och vips hade alla fått upp ögonen för den här stamlösa, amatörtränade valacken. Tre raka segrar blev det, i sitt livs tredje start gick han 1.29,6a vilket var nytt banrekord på Bergsåker som står sig än idag. Han var rankad som Sveriges bästa 3-åring just då och siktet var inställt på Kriteriet.

Efter ett jobb mitt i sommaren som treåring blev han plötsligt halt och domen som följde var inte nådig. En allvarlig kotsenbensfraktur i höger bakben satte stopp för den så lovande karriären. Veterinär efter veterinär skakade på huvudet och sade att han kommer aldrig att kunna köras igen. I bästa fall kan han gå i hage men kanske inte ens det. Skulle detta vara slutet på en saga som knappt börjat?

Efter ett år på box hade frakturen läkt så pass att vi kunde börja leda honom och så småningom skritta honom för vagn. Glädjen var enorm den dagen jag för första gången efter skadan kunde köra honom igen. Tyvärr lyckades han överbelasta ett framben så han fick en kotsenbensinflammation. Den tog ytterligare 2 år att läka.

Men efter lite mer än tre år tog han sin fjärde seger i karriären på Momarken. Men säg den glädje som varar. På väg till Bergsåker fick han för sig att han skulle krypa under bommen i transporten (han är bara närmare 170 cm hög). Tre frakturer på tornutskotten blev följden av detta. Och ytterligare ett halvårs konvalecentträning.

Men nu 2009 har han visat att han är påväg tillbaka mot den karriär som en gång spåddes så lysande. I år har han startat
8 2-1-2 72 990 kr 28,4k 28,5ak


Det här är en häst som betyder enormt mycket för mig och jag tror inte många hade orkat att kämpa med honom på samma sätt.

http://www.travnet.se/TravnetCore/?coreUrl=http%3A%2
%2Fwww%2Etravnet%2Ese%2Fwww%2Fpublic%2Fwebb%2Fdefault%2Easp%3FinfoID%5Fequals%5F15904%5Fand%5FinfoTyp%5Fequals%5Fnyhet

 

http://www.travnet.se/TravnetCore/?coreUrl=http%3A%2F%2Fwww%2Etravnet%2Ese%2Fwww%2Fpublic%2Fwebb%2Fdefault%2Easp%3FinfoID%5Fequals%5F16639%5Fand%5FinfoTyp%5Fequals%5Fnyhet

 

http://www.dt.se/sport/article87376.ece


http://www.travnet.se/TravnetCore/?coreUrl=http%3A%2F%2Fwww%2Etravnet%2Ese%2Fwww%2Fpublic%2Fwebb%2Fdefault%2Easp%3FinfoID%5Fequals%5F17605%5Fand%5FinfoTyp%5Fequals%5Fnyhet


En helfräsch Blågul. Förutom den redan nämnda topplaceringen i Prix d´Amerique för Super Light, håller vi tummarna för ett kallblod.

Det treåriga löftet Min Lilla Blågul gick sönder efter blott fyra starter i våras och prognoserna gick i moll. Operationen verkar dessbättre ha gått bra och Min Lilla Blågul kan vara på väg tillbaka mot tävlingsbanan igen. En häst som i sitt livs tredje start springer 29,6/2140 auto har såklart mycket ogjort på tävlingsbanan om han står på fyra friska ben.
Ur travnets årskrönika 2005

http://www.travnet.se/TravnetCore/?coreUrl=http%3A%2F%2Fwww.travnet.se%2Fwww%2Fpublic%2Fwebb%2Fdefault.asp%3FinfoID_equals_37173_and_infoTyp_equals_nyhet


http://www.travnet.se/TravnetCore/?coreUrl=http%3A%2F%2Fwww%2Etravnet%2Ese%2Fwww%2Fpublic%2Fwebb%2Fdefault%2Easp%3FinfoID%5Fequals%5F29483%5Fand%5FinfoTyp%5Fequals%5Fnyhet

http://www.travnet.se/TravnetCore/?coreUrl=http%3A%2F%2Fwww%2Etravnet%2Ese%2Fwww%2Fpublic%2Fwebb%2Fdefault%2Easp%3FinfoID%5Fequals%5F38742%5Fand%5FinfoTyp%5Fequals%5Fnyhet

Bättre väder idag

Kallt men fint väder idag! hade körning med ettorna på förmiddagen. Skönt att det inte var igår i snöstormen! Hade en trevlig pratsrund med Frida under turen. Börjar få lite ordning på hur jag ska anmäla ponnyerna nästa gång. Chelsea har varit här med A Cinderella Story så nu blir det filmtajm nån kväll. Funderar starkt på att åka till Bollnäs imorgon efter jobbet för att kolla när Lillen startar!


Min Lilla Blågul efter segern på Hagmyren i somras. Med Calle!
Foto:Tom JönerhagSNÖ!!!

Seriöst det snöade idag. Det kan väl vänta lite till när det ligger kvar till Elitloppet! Har varit ordentlig och lagt tid på skolan idag. Hämtade massa böcker i stan och har nästan gjort klart uppgiften som skulle ha varit inne igår... det var fruktansvärt kallt idag. hade tänkt köra snabbjobb med spicy idag men en kommande förkylning och det opålitliga vädret satte stopp för det idag.


Ponnytrav i Östersund

Ca 09.30 åkte vi från Wången mot Östersund. Totalt 8 ponnyer både privat och skolponnyer skulle tävla under dagen. Efter en lugn start satte det fullspäckade schemat igång. Allting gick jättebra och skötarna gjorde ett kanonjobb som fick ut hästarna till värmning och start när de skulle.

Bright Lightning visade god fart men också en del orutin när han blev diskad som fyra med Marika Eriksson.

Stuves Pimpim (ägd av Charlotte gym 3) körd av Michaela Magnusson (gym 3) tog årets första seger. I samma lopp kämpade Emmy von Krakel och Marika Eriksson till sig fjärdeplatsen efter en hård upploppsstrid. Bondita Ess och Frida Lejonclou gjorde återigen en bra prestation och blev 5a. Cotton Field med Ingela Claeson blev oplacerad.

Joas Pontus med Victor Lyck tog en sjätteplats i det 8:e loppet. Med i samma lopp var även Röder II- Therese Lindeborg, Frisk- Lina Pergenius och Mr After Eight- Jessica Gustafsson samtliga gjorde bra lopp men blev oplacerade.

I dagens tionde lopp såg det länge ut som Joas Pontus och Victor skulle vinna men fick se sig besegrade i sista sväng och slutade på en andraplats. Strax därefter följde Mr After Eight och Jessica på tredjeplatsen. Stuves Pimpim som kördes av Charlotte i detta lopp blev 5:a. Cotton Field gick nytt rekord och blev 6:a. Frisk med Pernilla H Karlsson blev oplacerade och Emmy von Krakel med Lina Pergenius diskade.

Emmy von Krakel-Lina Pergenius
foto:Tom JönerhagUmeå ToR

Lite plötsligt fick jag reda på att det skulle komma en unghäst till skolan från Umeå. Och Gunnila som skulle hämta den ville inte åka själv. Så det blev till att packa in hundarna i burar och bege sig mot Umeå på lördag morgon. Jag passade samtidigt på att lämna av Niki i Umeå hos min gamla klasskamrat Elin för en veckas träningsläger.

Kom tillbaka till Wången halv 11 på kvällen. Som tur var hade Jessica klippt Affe åt mig för det hade jag inte hunnit. Bara att sova och ladda inför ponnytravet imorgon!


Trodde inte att jag hade så mycket att göra idag

När jag skulle till jobbet imorse trodde jag att det skulle bli en lugn dag, att jag till och med kanske skulle kunna ta ut några timmar flextid men inte det nej. Nu är klockan efter 4 och jag är fortfarande kvar på jobbet! Skulle vara duktig och komma ihåg att gå till tvåorna när de hade klassråd imorse men bara för att upptäcka att de var här från ungdomsmottagningen och träffade elever i grupperna! så jag satt mig och försökte få någon ordning på söndagens obligatoriska skoldag istället. När det fem skolponnyer och en egen ponny som ska starta blir det en hel del att hålla reda på... vilka som ska ha vilka vagnar, selar mm och vilka som ska värma när och vilken kusk. Men jag tror jag fick till det ganska bra eller vad sägs om:

Tidsplanering 27 sep

 

09.30                              Avfärd från Wången. Då ska samtliga hästar och saker vara lastade.

 

11.30                              Värmning av Ragge på banan 4 bakvarv + 500 m i rätvarv Marika kör. Qh-sele + Grafströmsvagn

 

12.00                    Värmning av Bondita i skogen 5 varv Frida kör Qh-sele+ Chevivagn.

Värmning av Emmy i skogen 8 varv Lina kör Remsele+ Sprintervagn

 

Ca 12.45               Start med Ragge (2), Marika kör Qh-sele + Grafströmsvagn

 

Ca 13.15              Start med Emmy (4), Marika kör Qh-sele + Grafströmsvagn

                             Start med Bondita (4), Frida kör Qh-sele+ Chevivagn

 

Efter lopp 4

ca 13.30               Värmning av Frisk på banan 4 bakvarv+500 m i rätvarv  Pernilla kör Remsele+ Sprintervagn

                             Värmning av Mr After Eight i skogen 5 varv Jessica kör egna grejor

                             Värmning av Röder på banan 4 bakvarv+500 m i rätvarv Therese kör Remsele+ Remchevisulkyn

 

Ca 14.45              Start med Frisk (8), Lina kör Remsele+Sprintervagn

                             Start med Affe (8), Jessica kör egna grejor

                             Start med Röder (8), Therese kör Qh-sele+ Chevivagn

 

Efter lopp 8

Ca 15.00              Värmning av Emmy på banan 2 bakvarv+ 1 rätvarv Lina kör Qh-sele + Grafströmsvagn

 

Ca 16.00              Start Emmy (10), Lina kör Qh-sele + Grafströmsvagn

                             Start Frisk (10), Pernilla kör Qh-sele+Sprintervagn

                             Start med Affe (10), Jessica kör egna grejor

 17.00                     Hemresa

Jag är rätt nöjd faktiskt.Så här hoppas vi att deet ser ut på söndag! Röder II med Markus Svedberg
Foto: Tom Jönerhag

Sedan insåg jag att det är så mycket mer som behöver ordnas inför en sådan här dag. Inte bara ponnyer och kuskar. Resten av klassen som ska in behöver ju skjuts och mat som tur var ordnade Lena i luckan det åt mig så det var ett problem mindre. Nästa problem... Eleverna kanske borde veta när och vart ifrån de ska åka. Så det blev full fart upp på lärarrummet igen och fixa anslag för det plus att jag letade på ett gäng ettor och berättade för dem åxå. Nu kan det ju inte vara så mycket kvar att ordna trodde jag. Men sedan var det en snäll elev som påminde mig om jouren! Någon måste ju sköta ettornas jour! Snabbt fick jag ordna det också med tvåor och treor. Helt plötsligt var det dags för lunch! Efter lunchen skulle jag möta ettorna i stallet för att packa inför söndagen. Det är ett stort projekt att packa med 10 elever till 5 hästar där alla vill ha hjälp samtidigt. Men på nått sätt löste sig allt ganska smidigt. Jag tror jag börjar bli ganska haj på det här med att dela ut uppgifter mm. Så nu är alla sakerna förhoppningsvis med nu ska jag bara ringa hem till pappa så han får med alla saker till Affe som ska åka upp imorgon.

Ettorna är verkligen taggade för tävlingen det känns kul.

Ingen horsecombi idag heller det var verkligen inte bra. Jag får försöka lösa det under morgondagen annars får daniel mycket att göra på söndag som våran chafför =) Grattis i förskott förresten Daniel!

Pratade med Gunilla som gick FKT för ett tag sedan ska verkligen bli kul att hon kommer tillbaka en sväng! Dags att gå och ta in Spicy för ytterligare en vända i skritten. sedan måste jag nog ta itu med min lägenhet den ser ut som ett bombnedslag... Hörde eleverna ska in på bio imorgon synd att jag inte har tid att följa med det hade varit kul men det får bli en annan gång.

Ikväll laddar vi för IDOL får se vilka som går vidare! hoppas på några snygga killar så det blir lite kul att kolla på Idol. Nej då jag lyssnar verkligen bara på rösten!

Fick äntligen svar om mitt och Elins x-jobb åxå. det blir ungefär som vi tänkt det var bara onödigt att de ledde in oss på villovägar nu tappade vi en vecka. måste verkligen ta tag i det en uppgift ska vara inne på söndag och jag brukar ju vara så ambitiös under helgerna!

Mot Stallet!!Studiebesök på Åsbygdens naturbruksgymnasium

Upp tidigt imorse jag som verkligen inte är någon morgonmänniska har helt klart fel yrke och hobby. Kallt var det också bara 4 +grader. känns verkligen att vintern är påväg men den kan gärna få vänta lite. Jag har inget emot vintern det är bara det att här är det vinter så länge!!! När jag kom till stallet var det knappt någon alls där, den tiden på morgonen brukar man få slåss om skottkärrorna! blev lite orolig att Sara sagt fel tid till mig! Det visade sig att det var treorna som var väldigt ambitiösa inför sin studieresa och var klara tidigare än vad de brukade.Väl i bilen på väg mot stan kunde vi ta det lugnt igen. Framme vid Åsbygdens Naturbruksgymnasium tog min gamla wångenlärare och mentor, Anna Hedendahl emot oss. Vi fick börja med att gå in i smådjurshuset och se på alla djur där. Det fanns allt från råttor, fåglar, ormar, fiskar, ödlor, marsvin till sköldpaddor m.m. De som ville fick chansen att klappa då tex ormar. När han som visade oss runt i smådjurshuset öppnade buren till råttorna hoppade halva klassen ut ur rummet i en väldig fart =). Sedan var det dags för fika med macka och oboy. Kossorna var ute på i hagen idag när det var så fint väder men några kalvar fanns kvar i ladugården som vi fick hälsa på. Alla djur sköttes och fodrades ekologiskt på den här skolan. Efter kossorna åkte vi vidare till getstallet, där vi fick lära oss lite om hur man sköter getter. Gårdens galt gick på baksidan och blev nära vän med Jessica! De hade ett antal vita höns som fick gå ut och in som de ville. Fåren som vi sedan åkte till var alldeles nyklippta och inte alls så intresserade av oss. Efter lite offroad körning kom vi fram till grishagen där det gick flera suggor med sina kultingar. Från början var småttingarna väldigt skygga men det gick snart över. Lunchen åts i gymnasiets matsal.Efter lunchen skulle eleverna göra beteendestudier på två olika djurslag som de valt. Jenny, Sanna och Stina uppskattade getterna och getterna uppskattade dom... not. Hemfärd efter det, man blir fasligt trött efter en hel dag ute när det dessutom har blåst hela tiden. Men det var kul att åka iväg och se lite andra djur.

Nu ska jag försöka plugga lite innan jag ska ta in Spicy och få på henne framskorna igen efter starten. Min Lilla Blågul fick spår 7 på Bollnäs på onsdag. Inte bra men det kunde ha varit värre... Ulf Ohlsson valde trots allt att åka till Bollnäs istället för till Solvalla, en himla tur.

Det kommer bilder från studiebesöket bara Sara skickat dem till mig


Lunchtrav på Östersund 23 sep

Idag började vi dagen med lärarmöte sedan var det bara att skynda sig till stallet för att göra iordning hästarna. Anledningen stavas lunchtrav, Wången hade en häst till start och fyra privathästar skulle också tävla. sedan var det några elever som skulle köra lopp med hästar utifrån.

Hur gick det då?
Lopp 3 Einstein Broline- Herman R Tvedt (gym 2) 6:a ägare Maja Kanstad (gym 2)
Lopp 4 Åkres Jon- Erik Holm (Gym 2) 8:a
Lopp 5 Westlife 7:a Tina Virkama (lärares häst)
Lopp 6 Björnling- Lars-Åke Svärdfeldt tyvärr struken skötare: Erik Holm
Lopp 7 Saras Victory- Herman R Tvedt 3:a ägare Caroline Mundin (gym2)
Lopp 7 Adept Sund-Jennie Ek oplac ägare Jennie Ek (gym2)
Lopp 9 Lönshults Arne- Jennie Ek 3:a
Lopp 9 Chilli Trotter- Erik Holm 6:a
Lopp 9 Conrads Lord- Oskar Kylin-Blom (gym 2) oplac
Lopp 9 Spicy Knight- Herman R Tvedt ug
Lopp 9 Jackpot Piraya- Viktor Svanstedt d

Några placeringar i alla fall. Tyvärr var mitt varmblod Spicy Knight inte på rätt humör idag utan hade platsat mer på Täby. skönt med lunchtrav då är man hemma i tid.


Körning med ettorna


Första lektionen på tisdagen var körning med ettorna. Det är kul att jag äntligen får ha lite praktiska lektioner för det är det jag gillar mest. Just denna dag var det väl inte det trevligaste vädret man kan tänka sig. En regning tur i rockard med Elias och Explorer och de andra ettorna på led efter får dock ändå anses som en bra lektion. Huvudsaken är ju att ettorna får köra så mycket som möjligt. Positivt var också att Emmy skötte sig på lektion (Emmy är ett nytt russ som är ny i verksamheten).

Äntligen var listorna till Östersund den 27 sep klara! många spännande starter på gång!


http://www.sptf.nu/calendar.php?sida=Kalender&PHPSESSID=4341a19805fab4845e00035aead0cfa2Eftermiddagen fick jag ägna åt skolarbete för jag pluggar ju trots allt 100% också.

Mitt kallblod Min Lilla Jolex startade under måndagen på Bollnäs men satt fast och blev utan pengar.


Bygdetrav på Wången 20 sep

Knappt hade vi hunnit hem ifrån Solänget innan det var dags för att jobba igen. Västra Jämtlands Travklubb arrangerade bygdetrav på Wången. Innan bygdetravet började hade Svante Båth, Agria och Krafft en Unghästclinic följt av hovslagare från Mustard som hade en skoningsclinic. Tyvärr missade jag dessa då skolan hade tre ponnyer till start och någon behövde hålla reda på ekipagen så de kom ut när de skulle. Dagens första lopp som var ett ponnylopp för russ vanns av gymnasietvåan Ingela Classon med sin egna ponny Cotton Field som ledde nästan hela vägen. På andra plats kom Frisk med Pernilla H Karlsson som var bäst av Wångenponnyerna. Trea var Röder II- Lina Pergenius också hon från Wången.


Röder II med Lina Pergenius
Foto: Tom Jönerhag

Det fanns fler elever som tog för sig under dagen, Anna Norränge gym 3 vann med sin egen Unfair Affair. Likaså Jennie Ek gym 2 som vann montéloppet med Adept Sund. Här var även Emilia Leo 2:a med Saras Victory.

Så man kan väl säga att det gick ganska bra för Wången under helgen även om det var en del privathästar, men det är kul när eleverna visar framfötterna på travbanorna.

Under söndagen startade även en av mina kallblod som heter Min Lille Bror på Hagmyren. Körde gjorde en gammal Wångenelev, Wiktor Kylin-Blom tyvärr blev det galopp den här gången men vi kommer igen!Jennie Ek och Adept Sund


Solänget 19 sep

I lördags åkte jag och fyra ettor till Solänget, Örnsköldsvik för att försöka plocka hem lite poäng till gymnasieligan. Med oss i släpet hade vi Bondita Ess och Bright Lightning. Trots att Frida Lejonclou var nervös för sitt första lopp någonsin skötte hon sig utmärkt. En andraplats och mindre än en sekund ifrån rekordet var mer än godkänt till Frida och Bondita. Chelsea Borell som går Islandsprofilen följde med som stöd och utselare till Frida och Bondita vilket var kul!

Marika Eriksson styrde runt Bright Lightning lugnt och sansat i sitt kval så nu blir det start på Östersund den 27e sep! En stolt skötare, Julia Stenman fick se sin passhäst sköta sig exemplariskt och kvala på 2,41! Sedan var det bara att lasta på hästarna igen och bege sig tillbaka till Wången. Både hästar, skötare och kuskar skötte sig kanonbra denna dag och vi hade en mycket roande hemfärd i 4 timmar!


Frida och Marika innan loppen


Då ska jag testa detta åxå

Fick förfrågan om jag kunde tänka mig att blogga om livet på Travskolan Wången. Jag som aldrig har bloggat eller ens skrivit dagbok för den delen ser det som en utmaning. Precis som vi har pratat om på skolan så ska jag självklart kasta mig in i den utmaningen på en gång.

För alla er som inte känner mig tänkte jag börja med att presentera mig lite. Jag heter alltså Madde Gustafsson och är 24 år. Jag kommer från Borlänge i Dalarna men har för tillfället packat mina grejor och flyttat upp till härliga Jämtland, närmare bestämt till en liten by som ligger mitt emellan Åre och Östersund, Alsen. I Alsen ligger en av Sveriges Riksanläggningar Travskolan Wången och där jobbar jag som lärare.

Det är inte första gången jag har flyttat hit upp. Redan 2001 började jag gymnasiet här. Efter studenten 2004 provade jag på att jobba i ett amatörstall i Stockholm där jag fick köra många lopp och trivdes bra. Efter ett år bestämde jag mig för att flytta hem till Borlänge igen. Eftersom jag inte hade något speciellt att göra just då bestämde jag mig för att gå Fördjupningskurs Trav också den på Wången. Efter 10 veckor uppdelade på 3-4 månader insåg jag att jag faktiskt saknade Wången och att jag trivdes väldigt bra här uppe. Jag flyttade åter till Stockholm för att jobba i ett proffsstall men det har aldrig riktigt varit min grej. Så 2006 gick flyttlasset än en gång till Wången för att gå en 2-årig Hippologutbildning på skolan. Det var under dessa två år som jag insåg vad det egentligen var som jag ville jobba med. Så sagt och gjort jag sökte in på Lärarutbildningen för att bli naturbrukslärare. Efter en praktikperiod på Wången blev jag erbjuden ett vikariat som lärare fram till midsommar 2009. Jag jobbar fortfarande kvar och hoppas att det så ska förbli ett tag till!

Mitt stora intresse är hästar och trav. Jag började på ridskola redan som 6-åring och började med ponnytrav som 10-åring. I stallet finns för dagen 10 hästar uppdelat på shettis, russ, kallblod och varmblod. En närmare presentation av hästarna kommer vid ett senare tillfälle!

Med mig här uppe i Jämtland bor också mina två hundar, Tias & Niki två mycket livliga jackrussel terriers.

Några av mina hästar i hagen
RSS 2.0