Final

Så var det dags att avsluta årets Globen Horse Show. Final i Prins Carl Philips Pris med rafflande omhoppning. Det är det som är så kul med ponnyhoppning det går att ta mycket djärvare svängar än med en stor häst.

Till tonerna av låten Stand up For the Champions red Rolf-Göran Bengtsson in på Globen arena för att hyllas för sitt EM-guld av Globen publiken. Och vilket mottagande han fick, helt otroligt hela globen stod upp och det kändes som om taket skulle lyfta. Då har jag varit på både Prix dÁmerique och Elitloppet men detta det var något extra.

Hoppning winner takes it all en tidshoppning med en bil i första pris här vann Ludo Philippaerts från Belgien som krossade motståndet med en nästintill omöjlig sväng. Rolf-Göran försökte sig på samma sväng men misslyckades. Finalen i fyrspannskörningen blev en rafflande duell. Thomas Eriksson var sugen på att ta revansch på Boyd Exell. Efter två omgångar stod det klart att Thomas än en gång fick se sig besegrad av Boyd. I prisutdelningen var samtliga sex ekipage inne på arenan och det var maffigt att se dem styra runt i ärevarv och liknande och verkligen bjuda på en show.





Så var det äntligen dags för stjärnornas hoppning! Ola som inte kunde vara med pga nya Bond filmen var Henriks sidekick under tävlingen. Han har ju trots allt tränat och träffat de flesta deltagarna varje vecka under hösten.



Först ut var Jenny Velvet på sin häst Queen. Efter fredagens staffet då Queen vägrade ut sig på andra hindret var nog alla och inte minst Jenny lite nervös över hur Queen skulle uppföra sig… Men det var inga som helst problem. Jenny red dubbelnolla och hade riktigt bra tid! Då hon fastnade i jobb tidigare på söndagen fick hon hjälp av ingen mindre än Rolrf-Göran Bengtsson att rida fram Queen. Men tanke på resultatet tror vi att Jenny kan tänka sig att ha Roffe som medryttare om han skulle vara intresserad! Jennys fantastiska ritt gav henne en 2:a placering!

Nästa ekipage var Sara Sommerfeld på Clinton. Clinton fick rycka in istället för Bingo som oturligt nog blev sparkad i hagen i torsdags. Sara åkte tillsammans med Lena Bredberg runt i lördags och provred inte mindre än 4 st hästar för att hitta rätt ersättare till Bingo. Tillslut hamnade hon hos Clinton och det sa klick! Trots att Sara var fullkomligt vettskrämd gick det fantastiskt bra! Dubbelnolla med en riktigt bra tid! Flera gånger gick det ett sus genom publiken då det såg ut som om Sara var på väg att åka av, men hon hade bestämt sig och var fokuserad till tänderna. Hennes ritt ledde till en välförtjänt 3:dje plats!

Nästa startande var Erik Segerstedt på Mowitz. Erik var taggad till tänderna och hade en riktigt bra start med fin galopp och fina språng. Men tyvärr red han på fel hinder och blev då utesluten! Erik var riktigt besviken och hoppas så att han får en ny chans igen nästa år. Det hoppas vi också såklart!



Mia Coldheart har onekligen blivit hästbiten på nytt den här hösten. Inte nog med att hon har fått rida många olika hästar hon har också en av de stjärnor som faktiskt tar lite skit under naglarna och sköter om sin häst själv. Tar in från hagen, sadlar och tränsar, spolar av och fixar. Veckan innan Globen stod Calle på Stora Wäsby och Mia åkte dit varje dag och skötte om honom. Då är man onekligen fast. Hursomhelst, Mias ritt på Calle gick som på räls. Hon var otroligt fokuserad och målmedveten, red efter sin plan och blev dubbelnolla och fick en fantastisk tid som ledde till SEGER!

Amanda var näste man på tur. Med tanke på att hon blev inslängd i tävligen endast för ett par veckor sedan och inte känner sin häst Debbie så väl gick det strålande! Nolla i grundomgången och ett litet nedslag i omhoppning som gav 4 fel. Amandas ritt ledde till en 6:e plats!

Anders Östman på fina Daily red en proffsig och snygg ritt! Nolla i grundomgången och 4 fel i omhoppningen. Han fick riktigt fina stilpoäng av domarna och allt som allt slutade han på en 5:e plats!

Näst sist ut var Caroline af Ugglas på sin Chess. Efter fredagens succé i stjärnstafetten var förväntningarna skyhöga och Caroline red en fin och bra grundomgång med noll fel. I omhoppningen blev det tyvärr ett nedslag och ett hindermiss, men Caroline vann stilhoppningen på högst poäng!

Sist ut var storfavoriten Musse på Gary! Efter fredagens ofrivilliga avsittning var Musse något mer nervös än tidigare och fokuserade stenhårt på att rida lugnt med bra ridvägar och en jämn galopp. Gary skötte sig strålande och de red felfritt i grundomgången. Musse hade självklart en överraskning i år igen för publiken och innan omhoppningen rök Garys sadel! Musse och Gary klarade omhoppningen på 1 meter utan sadel! Vilken insats!

Hela globen jublande och ritten ledde till en 4:e plats! trots att Musse ansträngt sig med läppglans lyckades han inte flörta åt sig några extra stilpoäng!


Text & Bild hämtad från Stjärnornas hoppning

 


Erik fick ta på sig clownnäsan på presskonferensen efter missen i hoppningen

 



Så var denna helg över och fast det har varit jobbigt har det varit otroligt kul att få vara där nere och uppleva allt. Första advent och frammåt kvällningen kom även den första snön. Det blev en lång färd hem till Borlänge då det var ganska halt längs vägen. Kom fram till Rättvik 04.00 på måndag morgon! Kändes bra när jag skulle upp 7 dagen efter....

Kommentarer

    Kommentera gärna hos mig..
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0