Seg dag idag

Blev sent inatt. Har haft tvåorna hela dagen i foderstatsberäkning. Städat hela lägenheten, åker hem imorgon. Såg att det ska bli snö på söndag. Bäst att sätta på vinterdäcken i helgen.

Första dagen som alla hästar ska vara vaccinerade
Pressmeddelandet lyder som följer:

"Från och med i dag den 1 oktober måste alla hästar som anmäls till start inneha en giltig vaccination mot hästinfluensan A2. Glädjande nog verkar övergången till ett obligatorium ha gått riktigt bra.
- Av alla de hästar som startanmäldes i dag saknade endast en handfull per bana registrerade vaccinationer, berättar STC:s sportchef Per Wetterholm.

Dagsfärska siffror visar att över 13 500, alltså drygt 70 procent, av de knappt 19 000 hästar i tävlingsbar ålder som finns i A- eller B-träning innehar en giltig vaccination.
- Vi har följt registreringen av vaccinationer och har haft reservplaner ifall det skulle bli aktuellt att behöva skjuta fram obligatoriet. Men redan på ett tidigt stadium såg vi
att det inte skulle bli nödvändigt. Allt har gått enligt förväntan, säger Stig Hägglund, veterinär på STC.
- Genom kravet kan vi nu skydda travsporten mot allvarliga A2-utbrott där vi tvingas isolera stallar och flytta tävlingar. Tränarna har också insett vikten av det här och vi har hela tiden kunnat se att andelen vaccinerade hästar i loppen ökat, berättar Per Wetterholm.

Trettio procent av hästarna i tävlingsbar ålder saknar dock ännu en registrerad vaccination.
- De som fortfarande inte har vaccinerat sina tävlingshästar bör göra det så snart som möjligt. På förekommen anledning vill vi också påminna om att det är tränaren som har ansvaret för att kontrollera att hästens vaccination registreras i
Sportsystemet, nämner Stig Hägglund."

De som har ett användarkonto på travsport.se kan själva enkelt kontrollera vaccinationsstatusen för hästarna på sin träningslista. Annars går det även att vända sig till sin hemmabana eller till STC:s kundtjänst (08-627 21 20) för hjälp.

Totalt antal vaccinerade hästar (två år och äldre).
Hästar i A- och B-träning - 18.913
Antal med giltig vaccination - 13.559

Startanmälningar 1 oktober 2009
Anmälda hästar - 601
Antal anmälda hästar utan giltig vaccination - 22

Ganska skapligt ändå.

Kommentarer

    Kommentera gärna hos mig..
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0