Premiechansningen


Tycker du att premieloppet är ett bra sätt för unghästen att lekfullt utbilda sig till tävlingstravare? Eller vill du hellre avstå premieloppet för att istället ha chansen till dubbla pengarna i Kriteriet och Derbyt? År 2012 kan du välja själv – det kallar vi Premiechansningen.

När hästen är två år är det förhoppningsvis dags för premielopp, det vet alla som ägt en travhäst de senaste femton åren. Alla svenskfödda hästar kan gå premielopp och det ger ägaren 25 000 kronor, om hästen klarar sin relativt enkla uppgift. Mer än två tredjedelar av kullen brukar klara premieloppet varje år, och Svensk Travsport och ATG betalade ut över 65 miljoner kronor i premieloppspengar 2011.

Under hösten har det dock förts en debatt kring premieloppen i travmedia. De finns de som skulle vilja avstå premieloppen, och istället tävla om pengarna i de stora unghästloppen.

Med Premiechansningen har nu alla varmblodsägare möjlighet att välja själv. Antingen låta 2-åringen gå premielopp som vanligt, eller avstå. Om man avstår premieloppet, kommer den hästen istället att tjäna dubbla prispengarna ifall den skulle prisplacera sig i finalerna i Kriteriet, Oaks, Derbyt och Derbystoet.

– Det ska bli spännande att se hur många som väljer att chansa, säger Markus Myron på Svensk Travsport som först väckte den här tanken.

– Vi har testat idén på ett femtiotal hästägare. Ungefär en femtedel säger att de skulle välja Premiechansningen för sin egen häst. Det stora flertalet hästägare kommer så klart välja premieloppen, men det finns nog en grupp hästägare som vill chansa. De vill satsa allt på att få fram drömhästen, tror Markus som liknar Premiechansningen vid att endast spela i 7 rätts-potten på V75.

– Det är lite samma resonemang som att ”går för 7” på V75. Man är inte intresserad av småvinsterna, bara de stora. Allt eller inget.

En femtedel av alla tänkbara hästar skulle innebära ungefär 350 stycken, eftersom det brukar vara drygt 1700 unghästar som anmäls till Kriteriet och/eller Derbyt varje år.

Vad händer då om alla prisplaceringar i Kriteriet, Oaks, Derbyt och Derbystoet skulle vinnas av hästar som har valt Premiechansningen? Det låter som mycket pengar?

– Då kommer ATG att få skjuta till en rejäl summa prispengar i så fall. Om 350 hästar avstår premieloppen så täcker det ungefär hälften av den totala prissumman i de aktuella storloppen, inklusive uppfödarmedel, berättar Svensk Travsports sportchef Per Wetterholm.

Så även uppfödaren får dubbla pengarna om en ”premiechansare” skulle tjäna pengar i Derbyt?

– Javisst, självklart ska uppfödaren ha sin del av detta. En Kriterie-seger kan i så fall ge uppfödaren minst 640 000 kronor. Inte illa, tycker Per Wetterholm.

Vilken ägarkategori tror du väljer att vara med på Premiechansningen?

– Jag tror att det här kommer att vara väldigt attraktivt för ägare i storstallen, som redan från start har satsat mycket pengar på att köpa en toppstammad unghäst. Även hästar som delägs av många kan nog bli aktuella. Om man är 20 ägare på en häst kanske inte premieloppets 25 000 kronor betyder så mycket för stallets ekonomi, men en Oaks-seger med dubbla förstapriset lockar förstås.

En fråga till, om man valt Premiechansningen, får man inte starta i premieloppen alls då, inte ens som träning?

– Nej. Om man väljer Premiechansningen får hästen helt enkelt ett anmälningsförbud till premieloppen. Det är förstås bra att låta hästen öva lite på tävlingsmiljön på bana, men det kan man ju till exempel göra i provlopp istället. Sådana provlopp körs varje vecka på nästan alla banor, avslutar Per Wetterholm.


Kommentarer

    Kommentera gärna hos mig..
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0