tv tipsWångenelevius Maximus

Var bara tvungen att dela denna från min gamla elev Thereses blogg.

Wångenelevius Maximus
Ursprung:
Wångeneleverna tillhör ett litet domnesticerat släkte ungdomar.
Wångeneleverna härstammar visserligen ifrån de vanliga skoleleverna men efter flera terminer utav isolering och utvecklandet av beteendestörningar har en ny ras utvecklats - Wångenelevius maximus.
Wångenelevius Maximus, eller som de till vardags kallas, lurvpösar har tvingats anpassa sig till Jämtlands hårda klimat och alldeles för feta föda, mycket skolarbete och den oerhörda känslan av utanförskap som deras utvalda boplats i Alsen (se Byhåla) medför.

Miljö:
De bor helst tillsammans i små grottor med tillhörande större gemensamma vistelse områden. Rivaliteten är ofta stor om de bästa "slappar platserna".


Föda:
Wångeneleven är alltid på jakt efter föda och det är en stor del utav deras dagliga rutin. Frukost, lunch och middag äter de tillsammans på fasta tider, annars går de gärna och snokar runt i alla kylskåp de kan hitta. Kanske de hittar något smaskigt. Favoriterna är godis, chips och andra onyttigheter, sallad skyr de.

Utseende:
Utseendet kan variera, längden inte minst men alla har svarta/grå mjusikbyxor och en sunkig mjukiströja eller på sommarn den karaktäristiska blåa sommar pälsen "sommar Wången jackan".
När vintern kommer byter de päls. Den tunna sommar pälsen byts mot en betydligt tjockare blå/gul "jacka", matchande byxor, mössor eller de olikt färgade pannbanden och sm-vantar.


Egenskaper:
Wångeneleverna har lärt sig att tämja vilda hästar som de sedan kör och rider så fort de får tillfälle till det.
De är väldigt anpassningabara, lätt lärda, sociala, omtänksamma, ansvarsfulla, glada men kan bli aggresiva i trängda situationer.

Fortplantning:
De lever sällan i långa par förhållanden. De har utvecklat ökat sexuellt beteende och honorna bråkar ofta om hanarna.
Bara det starkaste överlever och orkar gå kvar i tre år.
Och till sist, när en generation Wångenelever dör ut/försvinner förs "the Wången ways" vidare till nästa generation elever och rasens fortlevnad är säkrad.

/ ur "Info för idioter" av T.L


(rastypisk Wångenelevius Maximus i vinterskrud)
Gott Nytt ÅrNyår

Nyårsafton och sista chansen att träna det som ska tränas 2011! Lillen fick avsluta året med en klippning för att bli av med den tjocka vinterpäls han skaffat sig. Dajmen gick en vända till Gisslagården. Det var nu dags att rida in Luringen. Han skötte sig kanonbra och kunde efter 5 minuters ridning på gårdsplanen följa med Lillen ut på en motionstur över åkrarna! Nu gör vi bokslut för detta året!

skjutsade upp mamma, pappa och fidde till skräddarbacken. så nu ä det jag, tias och niki hemma. har lagat pasta carbonara och snart blir det marängswich. på tolvslaget blirde hallonsoda!Min Lille Bror

Fredag kväll och tävlingar på Romme. Lille Bror startade i lopp 9 som vanligt hade vi nästan sista loppet tur att det är nära hem sedan. Kolle var med som resesällskap. Värmde ihop med Rågsvedens Triss som agerade draghjälp ett stort tack till Fam Hell! Han var tufft anmäld och stod på 40 meters tillägg. Gick iväg felfritt och kom direkt ner på innerspår som såg ut att bli 4:e inner. Dock galopper...ade hästen framför och fler hann gå ner framför honom innan vi rundat den galopperande hästen. Då blev det nog snarare 7:e inner. I sista sväng såg det mörkt ut då det var fullt med hästar i tre spår. På något sätt lyckades han komma igenom och ut i fjärdespår in på upploppet där han än en gång spelade ut sin enorma spurt. 1,24 över upploppet är riktigt bra för en häst med 50 000 på kontot! Spurten räckte till en 4:e plats på 1.32.2 vilket var riktigt bra med det löpningsförloppet. Framförallt så visade han inga tendenser till att stanna. Från att inte ha klarat kvalet i februari till att ha sprungit in nästan 40 000 i år är långt över förväntan!Fredag

Fredagen bestod av en hel del körning. Nu är alla hästarna igångsatta igen efter skador och vinteruppehåll! Först hade vi en brottningsmatch med Jolex som inte kände för att bli av med pälsen men vi vann den fighten! Alex, Jolex och Kolle gick en kortare vända i skogen då det var Jolex första tur efter gaffelbandsskadan men han såg bra ut så nu tränar vi på ett tag. Sedan gick Trollet och Dajm en rejäl vända ända bort till Gisslagården plus en vända i backen. Lilla Lady är fortfarande utan skor men gick en kortare vända på 6 km och sköter sig förträffligt nu så snart kan man nog köra henne själv.

image description
Jag VS Jolex 1-0


Året som gått hos Stall Mini Stars

Året som gått hos stall Mini Stars

 

JAN

Endast två starter i januari. Horgen Troll och Min Lilla Dajm utan större framgångar. 2000 kr inkört.

 

FEB

En start och ett kval i februari. Min Lille Bror testades under sadel men hans gamla vanor visade sig och han stannade 600 meter innan mål efter att ha gått 1500 meter i 1,30 tempo.0 kr inkört.

 

MARS

Min Lilla Luring kvalar i mars och tar sin första seger i första starten på Rättvik. Totalt tre starter och 19 000 kr inkört.

 

APRIL

Sex starter under april och Min Lille Bror klarar äntligen sitt kval! Annars var det många galopper under denna period och mycket otur. Min Lilla Blågul blir veterinärstruken på Årjäng pga. ett skrapsår! 4800 kr inkört.

 

MAJ

Sex starter även i maj. Horgen Troll blir oförklarligt utkörd på Bjerke kusken Kai Johansen bara skakade på huvudet då han visades upp för veterinär 2 dagar efter och gick igenom u.a. Kör för första gången voltstart i Norge bakvänd volt dessutom. 8 309 kr inkört. Min Lilla Blågul vrickar sig i hagen och åker på några veckors ofrivillig vila.

 

JUNI

Sex starter i juni och nu börjar det äntligen lossna för hästarna. Min Lille Bror visar en del av sin kapacitet och blir trea på Hagmyren. Min Lilla Luring behandlas i bakknäna och står tillsammans med Horgen Troll uppe i Östersund. Horgen Troll blir 2:a i ett lopp på Östersund. Sävrarps Ztar flyttar till Vemdalen. 12 500 kr inkört.

 

JULI

Sju starter i juli och matchningen mot Kriteriet med Min Lilla Luring pågår för fullt. Claes Eskilsson får testa honom i lopp för första gången och är mycket nöjd efter en 5:e plats då han satt fast. 11 109 kr inkört. Horgen Troll kommer lös och undkommer mirakulöst att bli påkörd av tåget kan starta veckan efter.

 

AUG

Nio starter. Horgen Troll startar bara en vecka efter skenturen och gör ett kanonlopp som trea på Gävle. Min Lilla Luring startar i Kriteriekvalen men dras med allergier och en hovböld blir 7:a precis utanför finalen. Gör comeback i slutet av månaden och är 3:a på Hagmyren. 23 500 kr inkört.

 

SEP

Sex starter i september. Min Lilla Jolex debuterar i monté med en 5:e plats blir gaffelbandsskadad under loppet. Min Lilla Luring utmanar de bästa 3:åringarna i kullen och är inte långt efter i loppen. Jobiedix flyttar in i stallet. 16 800 kr inkört.

 

OKT

Sju starter i oktober. Och det är nu som hästarna verkligen hittar formen. Min Lilla Luring inleder med en seger i ett treåringslopp på Färjestad. Samma vecka tar Horgen Troll sin första seger i Rättvik från dödens. Min Lilla Dajm gör ett dunderlopp i Gävle efter polisspärr, tappsko och ingen värmning. Är 2:a från dödens. Min Lilla Blågul ådrar sig en gaffelbandsskada. Almens Bara Bäst kommer till stallet för inkörning. 84 600 inkört.

 

NOV

Åtta starter i november. Framgångarna fortsatte Min Lilla Dajm tar två raka segrar först på Rättvik och sedan på Romme. Horgen Troll visar att formen håller i sig och är 3:a på Romme. Min Lilla Luring startar i Biri Uppfödningslopp i Norge blir 7:a efter ett tungt lopp i dödens. Han får vintervila efter det loppet. 53 772 kr inkört.

 

DEC

Sju starter under december. Dåligt med passande lopp överlag. Min Lille Bror går två riktigt bra lopp där han demonspurtar över upploppet. 9 000 kr inkört

 

TOTALT

2011                       68                    5 –2- 5             7%                       249 490 kr

 

ALMENS BARA BÄST   2011                0 0-0-0                   0 kr                 -

HORGEN TROLL          2011               17 1-1-2          47 500 kr                 31,5m

JOBIEDIX                   2011                2 0-0-0                   0 kr                21,2m

MIN LILLA ALEXRY       2011                0 0-0-0                   0 kr                 -

MIN LILLA BLÅGUL        2011               3 0-0-0            5 000 kr                 28,9m 30,5ak

MIN LILLA DAJM            2011               9 2-1-0          45 300 kr                 29,8k 31,3ak

MIN LILLA JOLEX           2011               8 0-0-0          11 418 kr                 29,6k 29,4ak

MIN LILLA LURING        2011              15 2-0-2         102 172 kr                29,9k 30,0am

MIN LILLE BROR            2011             14 0-0-1           38 100 kr                32,1k


Foto: Foto-Mike


Starthäst

Romme 2 Januari
Lopp 5 Horgen TrollLopp 9 Jobiedix


Tips

I Eric Saades fotspårRegn regn regn

Regnoväder hela dagen idag, vädret är milt sagt omväxlande. Luring, Bror och Lillen gick en vända i skogen på morgonen i regnet och leran. Nu var de större vägarna undanröjda men fortfarande ligger det träd över våra mindre körvägar. Efter lunch kom Peter ut och skodde några hästar. Alex fick skor på sig för första gången var kanonduktig! Jag körde Jobie till Gisslagården på eftermiddagen, en rejäl motionstur. Nu har nästan alla hästarna skor på sig så nu sätter träningen igång på allvar för de som haft jullov. Positivt var att Lillen verkar ha läkt ut sina skador och kändes fin nu håller vi tummarna för att han håller ihop!

Skodda idag: Trollet, Jobie, Bror, Kolle, Alex, Jolex och Calle verkades.
Har packat för imorgon och ordnat värmningshjälp åt brorsan så då får Kolle följa med på den lååånga resan som sällskap. Hoppas verkligen att banan är bra imorgon då brorsan inte gillar kladdiga banor.


Faxy först till Premiechansningen

Faxy von Celeber
Foto: Privat

Einar Celeber är storebror till Faxy von Celeber (bilden) som blev den första hästen att anmälas till Premiechansningen. Därmed har kretsen kring det i dag ettåriga stoet chansen till dubbla prispengarna i Kriteriet, Oaks, Derbyt och Derbystoet.

Premiechansningen är en nyhet för de svenska varmblod som fyller två år vid nyår (det vill säga hästar födda 2010). I stället för att låta hästen gå premielopp kan ägaren välja att chansa. En häst som är anmäld till Premiechansningen får nämligen dubbla prispengarna om den skulle bli prisplacerad i Svenskt Trav-Kriterium, Svenskt Trav-Oaks, Svenskt Travderby eller Derbystoet. Även uppfödaren får dubbelt så hög uppfödarpremie i de loppen i så fall.

Nyheten släpptes dagarna för jul och redan har den första skriftliga anmälan hunnit landa hos Svensk Travsports kundtjänst. Först av alla blev stoet Faxy von Celeber (e. Order By Fax – Judy Tim).

– Om prispengarna är de samma som 2011 så får ägaren 3 200 000 kronor för en derbyseger om hästen är anmäld till Premiechansningen, säger Svensk Travsports sportchef Per Wetterholm och fortsätter:

– Uppfödarmedlen blir i så fall 640 000 kronor för samma häst.

Per avslöjar att det faktiskt kan komma att handla om ännu mer pengar.

– Vi vill hjälpa arrangörsbanorna att ytterligare höja prispengarna i Kriteriet, Oaks, Derbyt och Derbystoet så det kan kanske bli tal om ännu större prischeckar, hoppas Per Wetterholm.

Vill du utmana Faxy von Celeber i de största årgångsloppen, och tjäna dubbla prispengarna där? Anmäl din häst till Premiechansningen.

Läs mer om Premiechansningen.

Malin Axroth
malin.axroth@travsport.sebrrr

Brrr minusgrader idag det är vi inte vana med! Jobie blev av med pälsen imorse så nu ser han ut som ett par Manchesterbyxor :) Då Trollet lyckats tappa båda framskorna igår när de var på rymmen så blev det bara en kort tur ihop med Dajm över åkrarna. Lilla Lady gillar inte när det är stenar på vägen men hon skötte sig bra idag också. Inhandlat skor då hovslagarn kommer imorgon!

Var förbi på Rosa huset och köpte sidenband så nu blir det nya turflätor till hästarna!


Julhälsning

Det kom en julhälsning från Ztar och Isabell!jahaja

Segt imorse. Klippte Brorsan för 3:e gången i år! Sedan körde jag och pappa Brorsan och Jobie i skogen. De hade tagit bort de träd som trillat igår men då hade det självklart trillat nya! så vi fick leta efter lite andra vägar istället. Brorsan såg kanonfin ut hoppas han sköter sig på fredag! Satte igång Luringen efter vintervilan tror han tyckte det var skönt att komma ut och springa lite, var förvånansvärt lugn. Körde även Lady en vända nu när det mesta av isen försvunnit. Körde bort över åkrarna och hon gick helt snällt genom tunneln både dit och hem men hon gillade inte stormen. När vi var ute med Lady hade de andra hästarna bestämt sig för att ge sig ut på äventyr och knallat omkring på gården som tur var jesper där och kunde mota in dem i stallet. Dessvärre hade trollet knallat in i selkammaren och käkat torr betfor och lusern men det verkar ha gått bra ändå. De andra trängdes i Kolles box så det går faktiskt att få in 3 kallblod i ponnyboxen! Kolle och Alex fattade inte var de andra tog vägen så de stod så snällt kvar i hagen fast det var öppet.

Det blev till att sela av på gården och parkera hästar och laga hagar innan vi fick åka hem.. På eftermiddagen kom Kolles gamla ägare Louise och hennes dotter ut och hälsade på de borstade lite på lerhögen Kolle.

Elin hade fått sin julklapp idag. Hoppas hon var nöjd!


Tävling

Är med och tävlar om

Hos Eemma


Snart är 2011 slut

Stormen hade dragit förbi imorse och lämnat en del efter sig. Tur jag inte bor kvar i jämtland där verkar det ha varit som värst. Strömavbrott i Gustafs, djurås, mellsta & Rättvik men vi verkar ha klarat oss. Rakade trollet imorse tredje gången i år och ändå såg han ut som en mammut innan! Jag och Natta körde en vända med Dajm och Trollet men fick tillslut ge oss mot naturen då det låg träd precis överallt. Två tog vi oss förbi men sedan var det stopp då tog vi åkervägen istället men då måste man klättra över några jordhögar plus att bommen blåst igen kanske en ny gren i tex western? terrängtrav.. tur att jag har snälla hästar även om Trollet var så måttligt road över detta.

Hem och sova en stund då det inte blev så mycket av det i natt innan det var dags att åka och ta in hästarna igen. Fick spola benen på hästarna och det är 26 dec!!! känns som april med 8 grader varmt och barmark kommer säkert att snöa på Peace & Love bara därför!

Hem och kolla på travet från Valla. Nina som jobbar hos Ludde ringde hon ska åka ner till Frankrike på onsdag med en häst. Lyxigt värre snacka om att Knowledge kommer bli bortskämd! Håller tummarna för dem de ska starta 14 jan är det tänkt.


Fotograf: Benjamin Andreasson


Tävling

Jag är med och tävlar om det här Iphoneskalet

Hos Amanda Persson


Dagmar

Blåste lite grann inatt. Hade precis somnat när Fredric kom och väckte mig och sa att han behövde skjuts till Mellsta för att ett träd hade blåst ner på en husvagn på campingen och en person var fastklämd. Det började bra nere på vändplanen var det glansis så bilen bara gled rätt ner i grannens buskar tur de var där annars hade bilen fortsatt in i deras bilar.Så där satt jag fast till Fredric knuffade lös bilen.


Foto: Foto-Mike


Juldagen

Ganska lugn dag idag. Jag och Pappa körde Trollet och Dajm på morgonen sedan körde jag Bror i skogen. Julen är ju filmer så jag kollade på Ensam hemma innan vi åkte ut och fixade hästarna igen. Lugn dag med andra ord.


Starthäst

Romme 30 dec
Min Lille BrorJulafton

 

Julaftons morgon och stallet hästarna vill komma ut i hagen trots att det är helg. Dock var det ingen att köra så vi fixade bara klart stallet och åkte sedan hem för jullunch. Sedan Kalle Anka och åka och ta in hästarna igen tur man har stallet nuförtiden minns när man var liten och längtade ihjäl sig tills det var dags för julklappar. Nu går ju dagen lite fortare i alla fall. Natta & Mike var med ut på eftermiddagen och Natta fick sin julklapp. Sedan var det äntligen dags för våran egen julklappsutdelning.

Hade redan fått en julklapp från världens bästa hästägare till Horgen Troll, ett par värmevantar!!!

Fick för övrigt:

Hårinpackning

Hårfärgning

Body Lotion

Iphone skal

Presentkort på Kupolen

En låda med Twix

Salt & Pepparkar gröna

Alexander Rybak CD

Tre första Twillight filmerna

Harry Potter och Dödsrelikerna 1 & 2

Bok Tala är Guld

Einars hästkalender

Back up hårddisk

underkläder

Grön skål

Julgransprydnader & bordsprydnad från Danmark

Badlakan

COLDPLAY biljetter!

 

 Natalies julklapp

Natta hade tjattrat i veckor om att hon absolut INTE ville ha årets julklapp som är en matkasse som har blivit så populärt att beställa hem! Perfekt tänkte jag, det är precis som att säga till mig att man VILL ha det i julklapp. Så självklart slog jag in hennes "riktiga" julklappar och la dem i botten på en ICA MAXI papperskasse. Sedan fyllde jag på med diverse matvaror och liknande. För att göra det hela lite mera trovärdigt köpte jag broccoli och selleri och lade det överst så inte det lite mera goda skulle synas. Till saken hör också att Natta var helt övertygad om att hon skulle få en guldfisk av någon anledning vilket gjorde saken ännu bättre. I påsen la jag en lapp med texten saker och ting är inte alltid som det ser ut på utsidan det är insidan som räknas så man kanske måste kolla en extra gång.

Och som hon gick på det! Arg som ett bi ringde hon så fort hon kommit in som tur var hade vi redan hunnit iväg. Det var jätte elakt och vi skulle definitivt inte byta julklappar något mera! När jag tillslut övertalat henne att kolla närmare i påsen hittade hon lite andra saker och då dög det genast ;). Montébrösta och tyglar självklart rosa, spakit, kontantkort och discolampa till badkaret och pricken över iet en ROSA diskborste!Det är så kul att driva med folk är sjukt nöjd med det här skämtet och det gick verkligen precis som det skulle!


GOD JULLika som bärJobiedix

Fördelen med lunchtrav på hemmaplan är att man hinner så mycket innan och är hemma i tid sedan. Jag och Natalie körde först Dajm & Trollet i skogen och sedan Lillebror och Alex. Jag och pappa körde Lilla Lady runt byn och det gick riktigt bra. Sedan fixade Natta Jobie medans vi tog in hästarna som Peter skulle fixa till fötterna på. Testade värma Jobie alldeles inpå loppet för att han inte skulle stelna till och det verkade fungera. Han gick för en gångs skull iväg felfritt från spår 6 bara för att bli störd till galopp i första sväng av en häst invändigt, surt. Han gick ikapp fältet men eftersom loppet gick ganska fort fick han lägga mycket krafft i början och blev trött till slut. Blev oplacerad på nytt rekord 1,21,2 så vi får leta nytt lopp och hoppas på bättre tur då.


Foto:Foto-Mike

Sedan var det bara att fixa hästarna hemma och göra kväll innan jag och Natalie åkte ner på Kupolen för att handla något jag inte tänker göra om nästa år!Kajsa Frick hade änglavakt

TRAV/RÄTTVIK/ROMME

Hon talar om änglavakt.

För det kunde ha slutat riktigt illa för Rättviks travtränare Kajsa Frick och hennes hästskötare sent på torsdagskvällen när de var inblandade i en trafikolycka.

Hästtransporten som de färdades med från tävlingar i Gävle åkte då av vägen och välte vid Engelsfors, mellan Hofors och Falun.

Fotograf: Claes Söderberg

– Det var halt på vissa ställen men framför allt moddigt, berättar Kajsa för dt.se.

– Vi kom ur spår, både vi och den större lastbilen och plötsligt var jag bara hängande i säkerhetsbältet.

Kajsa Frick hann knappt reagera.

– Jag minns jag skrek "...i helvete", i övrigt hann jag inte tänka något.

Rättvikstjejen hade varit och tävlat med stor framgång i Gävle med stoet Elise Hamp. En utflykt som resulterade i seger.

– Jag har varit ute och gått med henne under morgonen och hon verkar helt oskadd. Vi får se om det kommer något efteråt.

Redan under fredagen är Kajsa Frick åter sittande i tävlingssulkyn i samband med lunchtrav på Borlängebanan Romme.

– Det bästa är att komma i gång direkt, säger hon.

Och det gick ganska bra för Kajsa på Romme. Hon körde i samtliga tre huvudlopp och det blev två tredjeplatser med hästarna Illinois Rose och Flipper Broline.

Carl-Johan Goth
Publicerad 23 december 2011


Dagen efter

Tog sovmorgon på torsdagen då mitt tåg inte skulle gå förens halv 2 från Oslo. Tog tåget från Lillehammer till Oslo där jag följde med Lene och shoppade ny telefon. Tog tåget mot Sverige igen. Gick bra till Kristinehamn där jag skulle byta tåg. Sedan var tåget från Karlstad såklart försenat vilket ledde till att jag missade tåget i Hallsberg för att de ropade ut fel spår! Inte nöjd.. Väl på nästa tåg kom jag äntligen hem det tog ju bara 12 timmar allt som allt! Med bil från Lillehammer tar det 6 timmar!Alexander

I onsdags då så var jag till Norge för att gå på konsert. Jag åkte först till Ski för att möta upp Lene på hennes jobb. Glassigt må jag säga dirigera lite tåg och trycka på lite knappar! Fick själv testa tur inget tåg krockade puh! Sedan tog vi tåget mot Oslo för att äta lite innan vi fortsatte upp mot Lillehammer. Väl där lyckades Lene fixa ett dubbelrum åt oss för samma pris som en sovsal vilket var mycket bra! Bytte om lite snabbt innan vi begav oss ut för att hitta kyrkan där konserten skulle vara.Vi stod i stortsett först i kön så första raden blev det. Träffade även Johanna från Finlad där. Konserten var bra, annorlunda mot de tidigare och julinspirerad. Dennis var kanon som berättare och Anne var en duktig sångerska. Men framförallt Alex var underbar! Minen när han fick syn på mig i publiken var klockren! Förvånad men glad hade väl inte väntat sig att se mig ända där uppe när jag inte var i Oslo. Mi favorit Blue Christmas var med och då bara tittade han på oss och skrattade eftersom vi tänkte på hans framträdande förra året och hade svårt att hålla oss för skratt. Var lite förvirrande när de sjöng våra vanligaste julsånger på norska och jag fick den svenska texten i mitt huvud... Den blicken WOW. Efteråt väntade vi tills de som ville ha autografer fått det innan vi gick fram och pratade med Alex. Jag fick en kram och han fick en julklapp. -Er det snacks? frågade han. Självklart sa jag. -Fett :) tror han var nöjd! Det enda som var synd var att kvällen tog slut allt för fort.Vi gick tillbaka till hotellet och tog det lugnt. Såg på TV jag tittade på Piff och Puff men Lene påstod att de hette Snipp och Snapp hon har ingen koll hon ;)

English:
Last Wednesday I went to Norway to go on a concert. I first went to Ski to meet up with Lene at her job. Flashy work may I say, redirect some trains and pressing some buttons! I tested by myselt lucky me that no trains collided puh! Then we took the train to Oslo to eat a little before we went up to Lillehammer. Once there, Lene managed to fix a room for us for the same price as a room with 8 beds, which was very good! Switched clothes quickly before we went out to find the church where the concert would be.We were almost first in line so we sat on first row. Also met Johanna from Finland there. The concert was good, different from the past and very Christmas-inspired. Dennis was great as a speaker and Anne was a good singer. But above all, Alex was wonderful! When when he saw me in the audience that expresion on his face was so fun. Surprised but happy he did not expect to see me all the way up there when I not was in Oslo. My favorite song Blue Christmas was in the show and then only he looked at us and laughed because we thought of his appearance last year and found it hard to keep us laughing. Was a little confusing when they sang the most common Christmas songs in Norwegian and I got the Swedish version in my head ... His eyes WOW. Afterward, we waited until those who wanted autographs had it before we went over and talked to Alex. I got a hug and he received a Christmas present. -Are that snacks? he asked. Of course I said. -NIce:) think he was happy! The only pity was that the evening ended all too soon.
We went back to the hotel and took it easy. Saw on TV I looked at Piff and Puff but Lene say that they were called Snipp and Snapp she has no clue she;)


Julhälsning

Det kom en julhälsning från Nikis bror med familj.

God Jul till er också!Julkalender

24 dec

GOD JULJulkalender

23 decJulkalender

22 decEarly morning

Upp kl 5 för att hinna äta innan det var dags att ta sig till tåget som skulle gå 6.21. Bytte tåg i karlstad så nu passerar jag snart norska gränsen. Ska möta upp lene i ski flr vidare färd mot lillehammer. Ikväll blir det konsert vinterbilder med alexander rybak!Monté på V75 2012?


Nästa år kan det bli ett montélopp på V75 i samband med Svenskt Mästerskap på Åby.
- Det är vår förhoppning, säger Ulf Risinger på Svensk Travsport.

Nytt för 2012 är att Montéryttar-SM byter namn till Monté-SM och för första gången kan ett montélopp i Sverige ingå i V75-spelet.

- Vi jobbar för att Monté-SM ska få vara med på V75 och vår förhoppning är att det blir så. Montésporten är moget för att få vara med där. Det är bra klass på det här loppet och i nuläget är det endast Monté-SM som är aktuellt för V75, berättar Ulf Risinger.

På sikt hoppas Svenskt Travsport även få till en rikserie i monté.
- Nästa år blir det inte speciellt många fler montélopp i Sverige, men vissa banor måste bli bättre på att skriva ut montélopp. Antalet lopp varje bana ska rida beror på hur många montéhästar det finns i regionen, fortsätter Risinger.

Av Pär Gustafsson

Nästa år kan montén komma att göra debut på V75.
Foto: ALNHej mitt vinterland

Körning på tisdag förmiddag. Och med all den snön som kommit var körvägarna perfekta! Hoppas det håller i sig hela vintern. Jobie gick snabbintervaller på vägen kändes laddad hoppas bara han håller sig lugn från start på fredag. Alex fick ut och springa med Dajm i skogen går hur bra som hellst. Lady körde vi upp till byn. Är uppe i 3 km nu och mestadels i trav. Går bra så länge hon inte ska titta på allt för eftersom hon har helstängt tittar hon åt ett håll och springer åt det motsatta. Fixade klart stallet för att sedan åka till rättvik.

Möte med stig och elisabet om elevfrånvaro. Var en del att gå igenom. Åkte och städade lägenheten på eftermiddagen eftersom jag nu har jullov till 9 januari. Det gillar jag verkligen med lärarjobbet!

Hem igen och packa det sista innan jag tog tåget till stockholm. Skulle övernatta hos mike för att åka vidare mot norge på onsdagen.Premiechansningen


Tycker du att premieloppet är ett bra sätt för unghästen att lekfullt utbilda sig till tävlingstravare? Eller vill du hellre avstå premieloppet för att istället ha chansen till dubbla pengarna i Kriteriet och Derbyt? År 2012 kan du välja själv – det kallar vi Premiechansningen.

När hästen är två år är det förhoppningsvis dags för premielopp, det vet alla som ägt en travhäst de senaste femton åren. Alla svenskfödda hästar kan gå premielopp och det ger ägaren 25 000 kronor, om hästen klarar sin relativt enkla uppgift. Mer än två tredjedelar av kullen brukar klara premieloppet varje år, och Svensk Travsport och ATG betalade ut över 65 miljoner kronor i premieloppspengar 2011.

Under hösten har det dock förts en debatt kring premieloppen i travmedia. De finns de som skulle vilja avstå premieloppen, och istället tävla om pengarna i de stora unghästloppen.

Med Premiechansningen har nu alla varmblodsägare möjlighet att välja själv. Antingen låta 2-åringen gå premielopp som vanligt, eller avstå. Om man avstår premieloppet, kommer den hästen istället att tjäna dubbla prispengarna ifall den skulle prisplacera sig i finalerna i Kriteriet, Oaks, Derbyt och Derbystoet.

– Det ska bli spännande att se hur många som väljer att chansa, säger Markus Myron på Svensk Travsport som först väckte den här tanken.

– Vi har testat idén på ett femtiotal hästägare. Ungefär en femtedel säger att de skulle välja Premiechansningen för sin egen häst. Det stora flertalet hästägare kommer så klart välja premieloppen, men det finns nog en grupp hästägare som vill chansa. De vill satsa allt på att få fram drömhästen, tror Markus som liknar Premiechansningen vid att endast spela i 7 rätts-potten på V75.

– Det är lite samma resonemang som att ”går för 7” på V75. Man är inte intresserad av småvinsterna, bara de stora. Allt eller inget.

En femtedel av alla tänkbara hästar skulle innebära ungefär 350 stycken, eftersom det brukar vara drygt 1700 unghästar som anmäls till Kriteriet och/eller Derbyt varje år.

Vad händer då om alla prisplaceringar i Kriteriet, Oaks, Derbyt och Derbystoet skulle vinnas av hästar som har valt Premiechansningen? Det låter som mycket pengar?

– Då kommer ATG att få skjuta till en rejäl summa prispengar i så fall. Om 350 hästar avstår premieloppen så täcker det ungefär hälften av den totala prissumman i de aktuella storloppen, inklusive uppfödarmedel, berättar Svensk Travsports sportchef Per Wetterholm.

Så även uppfödaren får dubbla pengarna om en ”premiechansare” skulle tjäna pengar i Derbyt?

– Javisst, självklart ska uppfödaren ha sin del av detta. En Kriterie-seger kan i så fall ge uppfödaren minst 640 000 kronor. Inte illa, tycker Per Wetterholm.

Vilken ägarkategori tror du väljer att vara med på Premiechansningen?

– Jag tror att det här kommer att vara väldigt attraktivt för ägare i storstallen, som redan från start har satsat mycket pengar på att köpa en toppstammad unghäst. Även hästar som delägs av många kan nog bli aktuella. Om man är 20 ägare på en häst kanske inte premieloppets 25 000 kronor betyder så mycket för stallets ekonomi, men en Oaks-seger med dubbla förstapriset lockar förstås.

En fråga till, om man valt Premiechansningen, får man inte starta i premieloppen alls då, inte ens som träning?

– Nej. Om man väljer Premiechansningen får hästen helt enkelt ett anmälningsförbud till premieloppen. Det är förstås bra att låta hästen öva lite på tävlingsmiljön på bana, men det kan man ju till exempel göra i provlopp istället. Sådana provlopp körs varje vecka på nästan alla banor, avslutar Per Wetterholm.Trav på romme

Hade två hästar till start på Romme i måndags. Självklart i sista loppet vad annars? Banan var riktigt fin i jämförelse med helgen dock lite hård. Bror är ju som han är så det var bara att ta sikte på innerspåret. 5:e invändigt gav en del positionsproblem då det var ett allmänt struligt lopp med många galopper. Han drogs sist men spurtade bra i spåren och blev 6:a tänk om man kunde köra som man ville vad mycket längre fram han skulle vara då men 35 000 intjänat i år är ju en klar förbättring mot föregående år. Troll hamnade i andraspår en bit ner men flyttades fram automatiskt när de framför galopperade. Tyvärr tappade han en sko i sista sväng och var inte fullt körbar då men fick sista pengarna och claes var nöjd.

Sedan var det bara att packa ihop och åka hem tur det är nära när det blir så sent!Stalldag med mycket att göra

Måndag morgon igen och idag var det stallet som gällde hela dagen. Plockade upp eleverna som dock hade ett ganska stort bortfall och körde dem till travet. Sen tillbaka och hämta upp my, moa och praktikanterna som skulle vara med på förmiddagen. Körning av ponnyerna för NBNA och praktikanterna medans NBH fick följa med till kliniken med skolhästarna och sedan ut och köra med tvåorna. Vi hade en rolig tur i skogen mycket tack vare mys kommentarer :) Träffade på Billy som precis börjat jobba i grannstallet!

Skjutsade iväg eleverna på lunch och passade på att städa skrivbordet medans jag var hundvakt åt moas hund. På eftermiddagen var det utrustningsvård som gällde tvätta vagnar och selar grundligt och sedan ta hand om ponnyerna innan vi hade avslutningsfika. De vet verkligen hur de ska fjäska för sin lärare ;) När jag hade skjutsat hem dem gick jag och hämtade min bil på verkstaden som nu inte längre lät som en skördetröska! Sedan hemmåt för att skynda mig ut till stallet!

 

 Julkalender

21 decJulkalender

20 decJulkalender

19 decAllt väl för Viola Silas efter lyckad operation(travnet.se söndag 18 dec 2011 10:32)

Ett inflammerat korsband besvärade Viola Silas.
Foto: Micke Gustafsson, ALN
Viola Silas operation under fredagen utföll väl. En inflammation i ett korsband upptäcktes.

Tidigare i veckan berättade travnet.se om att Fredrik Perssons toppsto Viola Silas under fredagen tvingades till en operation i ett bakknä. Operationen på Helsingborgs Djursjukhus utföll väl och hästen vilar nu upp sig inför kommande uppträning.

– Operationen har gått bra. Det upptäcktes att hon hade en inflammation i korsbandet. Man rensade upp all död vävnad runt korsbandet och det gick bra. Nu blir det en tids vila och försiktig uppträning för att styrka upp bakbenet så att hon får tillbaka sin styrka i bakbenet igen. Det var tur att vi gjorde ingreppet vid denna tidpunkt annars hade större problem uppstått längre fram i hennes karriär. Förhopningsvis kommer det att vara en bättre Viola Silas vi kommer att få se på banan nästa år och vi blickar framåt, skriver man på tränarens hemsida.

Läs även:
Inflammation tvingar Viola Silas till operationAnnas text om klasskampen

Klassmästerskap i trav med NBH11

av: Anna Andersson Och vinnaren är.....
Men ni får först läsa lite mera innan ni får reda på vem som vann. Klasskampen var indelad i tre delgrenar: precisionskörning, praktisk teori och ett teoriprov. Först ut var tävlingsgrenen precisionskörning som gick ut på att ekipagen skulle köra en precisionsbana två gånger på så lika tid som möjligt. Om man råkade köra på en kon så fick man tidstillägg. Vinnare i denna gren blev: Linnéa med ponnyn Qvintus. GRATTIS!

Vinnarekipaget i precisionskörningen
Tävlingsledare Madde
Protokollförare Elisabeth
Banpersonal Lena
Hejarklacksledare Anita
Efter körningen avslutats så serverades det en efterlängtad och välförtjänt lunch. Tror de flesta tyckte att det var skönt att komma in i värmen efter förmiddag ute i snålblåsten (i alla fall vi funktionärer).

Efter lunch var det tags att fortsätta tävlingen med den praktiska teorin. Klassen delades in i två grupper där den ena fick plocka i hop en sele och ett huvudlag på tid. Förutom det så skulle de märka ut selen och huvudlagets delar med hjälp av färdigskrivna lappar. Kan ju säga att man var glad att man inte behövde ut och köra med vissa av selarna ;) Den andra gruppen fick med hjälp av färdigskrivna klisterlappar markera ut hästens delar.


Full koncentration under tävlingen
Tävlingsdelen anatomi
Vinnaren av andra tävlingsgrenen den praktiska teorin vann med halva upploppet och det var: Rebecka GRATTIS!
Rebecka under körningen
Sista tävlingsmomentet under dagen var ett teoriprov med frågor på sånt som eleverna har gått igenom på lektionerna under hösten. När de proven var rättade så visade sig vinnaren vara: Olivia GRATTIS!
Olivia under körningen
När krutlöken hade lagt sig så kunde vi kora en slutgiltig segrare som var: Rebecka
STORT GRATTIS! till henne och till alla andra för en väl genomförd tävling.Även STORT TACK! till Madde också som lagt ner ett stort jobb på planering och förberedelse för att dagen skulle bli så lyckad som möjligt. Nu väntar vi med spänning på de återstående klasskamperna som då kommer att utkämpas inom ridning och körning. 


Julhälsning

Det kom en julhälsning

God-Jul och Gott Nytt /russell/ År!
Önskar
Jämtskogens Kennel


Detsamma säger vi!


Starthäst

Romme 23 dec
JobiedixStarthäst

Romme 19 dec
Horgen Troll & Min Lille Brorall i want for x-mas is u

Söndag och snö perfekt för att kunna köra småttingarna idag. Jag och Natta körde först Trollet och Dajmen runt åkern eftersom det stod en skogsmaskin och hindrade oss från att köra vanliga rundan så det blev lite terängtrav idag över alla hinder de lagt ut på flygrakan. Alex och Bror gick en vända i skogen bra att bror får träna på att vara den stabila... Lilla lady hade typ glömt allt hon lärt sig eftersom hon stått en vecka men skötte sig skapligt fram och tillbaka till ridhuset. Natta körde Jobie i skogen när jag och pappa fixade det sista han är verkligen genomsnäll den hästen och för mindre än ett år sedan var han dödsdömd men nu är vi på gång!

Hem och packa inför resan till norge på onsdag. och sedan ta tåget upp till Rättvik för att jobba det sista inför jullovet!!


My Future Star = Min Lilla Alexry


Det som inte dödar härdar

Lördag det hade snöat lite under natten. Körde jobie och dajm i skogen. Skulle köra alex på banan men då var banan såklart stängd så det blev rakbanan istället. Han skötte det bra trots gyttjan! Blir en kanon det där. Ut och försökte fixa de sista julklapparna gick väl sådär...

Fick veta en del igår kväll. Borde väl vara nöjd antar jag nu vet jag iaf hur det ligger till. Ju hårdare man faller desto starkare blir man och jag kommer att resa mig!Fredag

Fredag innebär ledig och stallet. Körde trollet med jobie i skogen och sedan samma vända med bror och dajm smidiga och fina synd det är glashalt överallt så det inte går att köra småttingarna. Allt är lerigt och det är snart jul!

Handlade lite julklappar på kvällen. Det går ruskigt fort att göra av med massor av pengar men nu är nästan allt fixat!Julkalender

18 decJulkalender

17 decKlassmästerskap

Ja igår var det dags för den första klasskampen med ettorna. Jag hade verkligen slitit med den för att det skulle bli bra. Först var det precisionskörning där de skulle köra samma bana två gånger med så liten tidsskillnad som möjligt. Vann denna grenen gjorde Linnea! Efter lunch var det praktisk teori, hästens delar och sätta ihop en sele och huvudlag på tid. Vann båda dessa grenar gjorde Rebecka! Tävlingen avslutades med ett teoriprov på allt vi gått igenom under hösten. Teorin vann Olivia! Efteråt var det avslutningsfika och prisutdelning! Segrare totalt blev....... Rebecka! Grattis!

Efteråt var det bara att ta reda på allting igen och sedan åka hem. Stressigt, slitit och kul nu har jag gjort min del nästa gång är det ridning eller körning!Adventskalender

16 decAdventskalender

15 decseg dag

då mina elever hade föreläsning i aulan på förmiddagen så satt vi i hästgruppen med poängplaner och det är verkligen inte det lättaste men det blev nog bra tillslut. Travet på eftermiddagen, stallbacken ser ut som en skridskobana med vatten på toppen... fixade lite inför imorgon medan eleverna körde. Sedan var det bara att jobba vidare först utvecklingssamtal och sedan fixa klart allt inför klassmästerskapet vilket tog tid. gick från jobbet halv 9 idag... lämnade bilen på verkstaden på vägen hem så jag hoppas jag får den med mig hem imorgon! Blir inte så mycket mera idag då jag måste sova nu god natt


Adventskalender

14 decNatten går tunga...blöta fjät

13 december och lucia det märks då inte. Regn och slask överallt var dyngblöt efter promenaden hem i dag. Upp tidigt imorse för att åka ut till stallet och köra. Desvärre var det för halt för småttingarna som inte har skor så vi fick nöja oss med att köra Jobie och Trollet i skogen en sväng. Natta åkte ut senare och körde brorsan en sväng i skogen. Fixade det jag hann innan jag tog bussen upp till Rättvik eftersom biluschlingen fortfarande inte funkar. Hade bara en lektion idag, foderstatsberäkning med NPNV 2 elever sköönt! sedan hade jag och Elisabet lite jobb att ta itu med. Ägnade eftermiddagen och kvällen åt att förbereda inför klasskampen på torsdag gick från jobbet vid 8 och än är det mycket kvar att göra.

Har missat alla luciafiranden idag det som jag verkligen brukar vilja se... nåja gick in och köpte en lussekatt på vägen hem för att försöka höja stämningen lite i alla fall.Tävling


Är med och tävlarAdventskalender

13 decBil#*#\*#

Upp imorse för att hinna skriva ut uppgifterna till ettorna och hämta datorerna. Efter klassrådet var det lektion i smittskydd. Så lugna som eleverna var med varsin dator har jag nog aldrig varit med om!

När jag och my var och hämtade lunchen gick bilen sönder! Den har ju varit lite krasslig men nu var det alltså kört.

Körde ponnyerna med NBNA i skogen hästarna var alldeles galna idag i snön! Extra skulle efter en stortravare i full fart och 18-åriga Hogan fick nått spel och skulle sticka och slå han som knappt rör sig frammåt i vanliga fall. Efter en del omplaceringar kom vi äntligen hem tillsammans.

Då var det bara att gå till ridhuset med Quetty eftersom vi hade tömkörning för Anders Eriksson igen. Hon var inte riktigt i form idag förmodligen sliten blir bra med jullov för hästarna på skolan.

Skjutsade hem eleverna och satte mig och jobbade lite fixade uppgifterna till NPNV's lektion imorgon. Gick hem sen var mer eller mindre livsfarligt då det mest var is hela vägen hem! Sitter nu på tåget mot Borlänge.

Den 21 dec blir det Norge & Lillehammer! Julkonsert med Alexander Rybak. Åker till Stockholm på tisdagen och sover över hos Mike innan jag åker till Oslo för vidare färd mot lillehammer. Hemresa ja det är ett senare problem :)

Hittade gamla sms i min förra mobil igår... Tänk vad många som försvunnit ur ens liv på ett eller annat sätt. Det var hårt då men så här i efterhand inser man att det var meningen. När jag tittar tillbaka tänker jag bara vilka lögner man trodde på då. Har man spelat nån roll i deras liv?working night and day

En kanonfin dag idag och perfekt väder att köra i. Började med Trollet & Jobie som fick gå en skogstur, jag är glad så länge skotrarna håller sig borta. Båda två kändes bra efter provloppen igår. Bror & Alex fick även de gå i skogen. Alex tyckte det var mycket roligare än banan och var riktigt pigg. Lady går från klarhet till klarhet och idag körde jag henne ända till ridhuset i mestadels trav och hon gick den mesta delen själv utan att pappa gick där framme. Hennes ägare kom ut på eftermiddagen och de var nöjda över hennes framsteg. Fixade hästarna på eftermiddagen innan jag packade och åkte upp till rättvik för ännu en arbetsvecka.

Köpte lite julklappar på nätet. Usch så dyrt det blev men roliga saker blev det. Sedan var det bara att sätta igång med föreläsningen och uppgifterna till ettorna imorgon eftersom jag inte hunnit med dem var väl klar halv ett ungefär...

Julklappar kvar

Natalie
Fredric hälften kvar
Micke nästan klar
Mamma
Pappa
Elin
Elin

Pernilla
Tias & Niki
Diverse hästägarpresenter


STJÄRNFIASKOT

NY FÖRLUST Maharajah fortsätter att svika och förbrylla trav-Sverige. På Örebrotravet galopperade han – och var långt efter vinnande Quarcio du Chene i mål. NY FÖRLUST Maharajah fortsätter att svika och förbrylla trav-Sverige. På Örebrotravet galopperade han – och var långt efter vinnande Quarcio du Chene i mål. Foto: ATG-LIVE/ALN

Här förlorar Maharajah – igen.

Nu har stjärnan varit segerlös i över sju månader.

Efter V75-loppet var kusken Örjan Kihlström kritisk och bekymrad.

– Han ska kunna bättre, det är inte som det ska, sa Kihlström.

Återigen förlorade Maharajah som jättefavorit. Landets stora snackhäst galopperade i V75-3 på Örebrotravet och försvann direkt från segerdiskussionerna. Stefan Hultmans fixstjärna hittade rätt gångart efter ett tag och med varvet kvar till mål testade kusken Örjan Kihlström i tredjespår. Till en början avancerade Maharajah fort men över upploppet var det sega ben och sexåringen fick nöja sig med ett femtepris. Hästen var långt efter vinnaren Quarcio du Chene som vann knappt men säkert från ledningen före en ettrigt spurtande Clear Sign som var nära att storskrälla.

Nu har Maharajah startade som jättefavorit sex gånger i rad på V75 – utan att vinna. Senaste segern tog ”Marre" i Umeå den 30 april och efter loppet var både kusken och tränaren bekymrade över situationen.

– Han har svårt att öppna för tillfället. Jag provade lite i dag, men det gick inte. Han ska kunna öppna i de där farterna, det har han gjort tidigare. Det blir helt omöjligt då han hamnar sist, men han ska kunna bättre och vara närmare i mål. Han är inte riktigt som han ska, sa Örjan Kihlström efter loppet.

”Ett stort frågetecken”

Om en och en halv månad avgörs världens tuffaste travlopp, Prix d'Amerique, på Vincennes travbana i Paris och nu börjar det bli knappt med tid för Hultman att få sin häst i toppform till loppet.

– Det är inte roligt. I dag hade man förväntat sig att han skulle gett dem en strid om segern. Han värmde bra och banan är lika dålig för alla andra, så jag vill inte skylla på något. Han såg fin ut när han avancerade på långsidan men han ska hålla bättre. Helt klart hade han en dålig dag. Det var överraskande att han skulle ha en sämre dag. Vi har krav på honom, och det ska vi och detta är ett stort frågetecken. Nu får vi åka hem och fundera och gå igenom hästen, sa Stefan Hultman.

Minimedia
Patrik Fernlund


Adventskalender

12 dec


Adventskalender

11 decMina pojkar

Och nej det är inte alexander rybak, eric saade eller erik segerstedt det är Trollet och Jobie!

Provlopp idag! Trollet ut i 1,45 loppet. Dödens 1300 kvar tappade checken i sista kurvan därav några galoppsteg men fullföljde riktigt bra på 1,29 sista 500 m kändes riktigt fin. Jobie ut i 1,25 loppet. Spår 8 var perfekt för honom och han gick iväg felfritt. Med som fjärde häst i jämt 25 tempo. Då han haft lite dålig vilja på upploppet så fick han sitta kvar i rygg ända in på upploppet sedan ut i andraspår då fullkomligt exploderade han! Vilken spurt var en helt annan häst än på Eskilstuna. 11-avslutning. Hoppas den formen håller i sig till nästa lopp.

Alex fick gå sin första skogstur idag hade med sig Lillebror som stöd. Det var mycket att titta på men han skötte sig kanonbra! Lilla lady travade nästan en kilometer idag på ett bra sätt.

Klara tidigt i stallet idag så jag hann hem och kolla på travet. Maharajah svek än en gång prix d'amerique är långt borta känns det som.Snö

Fredag
Vart kom all snö ifrån? Och det verkade ju aldrig ge sig heller. Enda fördelen var att det nu gick att köra, även de hästar som var barfota. Trollet och Jobie gick en sväng i skogen. Höll på att bli överkörda av en galen bonde med sin traktor. Ryckte bakskorna på brorsan så jag kunde köra han en vända i skogen också. Alex fick snöpulsa lite på banan. Lilla lady travade nästan hela vägen hem och pappa kunde åka på skalmen. Sedan var det bara att åka hem en vända det var ju ingen bråska ut precis då vi hade lopp 10 på kvällen.

Dajm startade på kvällen på Romme. Det svåra vädret hade gjort att det var hela 29 strykningar under tävlingsdagen och i Sundsvall tvingades de ställa in tävlingarna. Dajmen tappade som vanligt från start och hamnade i tredje inner. Ett varv från mål hände något i täten och det blev tvärstopp. Dajm blev dragen sist och fick försöka trassla sig ut mellan hästar. I sista sväng såg det ut som om det skulle bli pengar ändå då hästen framför kör rakt på honom så han galopperar. Då var den dagen förstörd och han blödde från frambenet när han kom in. Bara att hoppas på att benet inte tog mer stryk än det. Synd när andra riskerar att förstöra hästen. Köra snävt är en sak köra på är en annan!

Nya tag och hoppas benet blir bättre så vi kan starta den 2 jan igen.Adventskalender

10 dec


Adventskalender

9 dec


Brrr

Uschlingens kallt idag termometern visade på -11 grader. Heldag med ettorna i stallet. Började med precisionskörning på förmiddagen. Uppvärmningstävling inför torsdag idag vann Emma med Xtra med bara 0,6 sek tidsskillnad mycket bra. Sedan åt vi lunch i stallet.

På eftermiddagen körde vi ut i skogen med ponnyerna till springkällan. En trevlig tur. Efter jag kört hem eleverna var det möte. Pedagogiskt möte om gemensamma upplägg. Åkte hem till Borlänge eftersom jag är ledig imorgon och det är trav på Romme.Nils Enqvist stängs av i åtta år för doping


Foto: Roger Vikström
Travtränaren Nils Enqvist döms till åtta års avstängning för att systematiskt ha dopat tre av sina hästar.
- Även om åtta år är ett mycket kännbart straff är vi förvånade att domen inte blev livstid, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.

Nils Enqvist har haft en sagolik karriär som amatörtränaren inom travet, till stor del tack vare stjärnhästen Opal Viking som sprungit in över 24 miljoner kronor.
Men framgångssagan fick ett abrupt slut den 19 maj i år då det kom fram att tre av hans hästar, Freedom Viking, Thunderstormviking och Diamond Viking, testats positivt för doping.
Två av hästarna hade den anabola steroiden stanozolol i kroppen, medan den tredje hade det smärtstillande medlet metokarbamol.

Massiv kritik

Dessutom hittades sprutor och kanyler i soporna i Nils Enqvists stall i Krokek utanför Norrköping.
Kritiken var massiv, och Enqvist stängdes av från allt tävlande i väntan på dom.
Han fick även tillträdesförbund till samtliga svenska travbanor.
- I min värld är alla hans framgångar utraderade, sa tränarkollegan Lutfi Kolgjini.
Själv var Nils Enqvist ångerfull i en intervju med SPORT-Expressen.
- Jag är så jävla ledsen. Jag hade aldrig ens kunnat tänka mig att det skulle bli så här.
- Jag fick ett råd av en veterinär att ge väldigt lite av det här medlet (stanolozol) till två av mina unghästar för att på så sätt slippa behandla deras knän i framtiden.

Stängs av i åtta år

I veckan kom Svenska Travsportförbundets ansvarsnämnd med sin dom.
Ansvarsnämnden dömer Nils Enqvist till förlust av tränarlicens, totalt tillträdesförbud och förbud att tas upp i hästägarregistret för en period om åtta år.
Ansvarsnämnden var inte enig, tre ledamöter ville ha livstid avstängning.
- Även om åtta år är ett mycket kännbart straff är vi förvånade att domen inte blev livstid, som vi också yrkat på. Flera hästar har utsatts för systematisk dopning med kriminella substanser som anabola steroider och det är fullständigt oacceptabelt. Spontant tycker jag inte att en sådan person har någon plats i travsporten. Vi ska under de närmaste veckorna noggrant analysera ansvarsnämndens beslut och sedan avgöra om vi ska överklaga till Överdomstolen, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg.
Domen kan överklagas till Överdomstolen.Starthäst

Romme 9 dec
Min Lilla Dajmjag ser det snöar

Kom ut imorse och insåg att jag inte varit ut på typ 14 timmar och har lite dåligt med fönster i min lägenhet. Det var ju snö ute! och mer kom det under dagen får se om det stannar nu då det är ju inte så långt kvar till julafton.


Plockade upp tvåorna och åkte till travet. Började med lite redovisning om inälvsparasiter så där på morgonen medan anna åkte iväg för att vara med på radion! Sedan pyntade eleverna fikarummet medans de samtidigt försökte göra träningsplaneringar för hästarna. Tillslut kom Anna äntligen med maten så kunde de sticka ut och köra. Själv satte jag mig och rättade foderstatsproven. Efter jag lämnat av eleverna var det dags för ett utvecklingssamtal med en elev innan jag fick åka hem för dagen. Har ägnat kvällen åt att svara på Facebookisarnas julequiz intressant och lärorikt.Adventskalender

8 dec


Adventskalender

7 dec


Lovely day

Hade en nice förmiddag i stallet med lite körning innan jobbet. Körde Trollet ihop med Dajm i skogen de såg bra ut båda två. Jobie gick åxå en tur i skogen och Lilla Lady halkade omkring på vägen. Det ser inte så halt ut men det är det! Hon tog det bra endå. Solen sken och julradion igång på mobilen så det var en riktigt bra dag. Åkte upp till Rättvik för att jobba lite.Lektion med NPNV10 2 elever soft. Foderstatsberäkning i en timme underlättar betydligt när det inte är 30 elever som behöver min hjälp. Sedan hann jag med lite planering inför klassmästerskapen nästa vecka shit redan v 50! Det är snart nyår! Hoppas det blir en kul dag och att så många som möjligt kommer. Sedan var det möte om Rättviksnya program NIU elitinriktning det är mycket som måste fixas innan den drar igång. Hoppas den innebär fler jobbtillfällen så det finns plats för mig här även nästa år! Nu ska jag ta och försöka rätta lite foderstatsprov som ska vara klara tills imorgon så vem sa att lärarjobbet var ett 8-16 jobb?


Önskelista

Egentligen önskar jag mig bara en sak i jul men det är tyvärr omöjligt så här är en lista med övriga saker.

Harry Potter och Dödsrelikerna 1 & 2

Twillight, New Moon, Eclipse

Alexander Rybak Visa Vid Vindens Ängar

Namnhalsband från Mina Namnsmycken

Eluppvärmda handskar


*One Tree Hill säsong 5 och frammåt


Namnarmband från Juvelia Smycken

Biljett till Eric Saades konsert Rättvik 20 april

Resa till Medeltidsveckan på Gotland

Allvärdersdress

Lackerad hjälm

Iphone skal Fishbone

Allt till hästarna som behövs

Kommer säkert på något mer framöver


Adventskalender

6 decVilda ettor

Klassråd imorse som flyter på riktigt bra med ordförande och sekreterare. Sedan djurhållning där det blev lite blandad kompott. Selens delar, inlämningsuppgift och klockövningar men det var svårt att få dem att slita sig från julsånger och hästfilmer på youtube... hmm... Får väl trösta mig med att det iaf var om hästar. Efter lunch var det NBNA's första travlektion vilket gick riktigt bra. Konbana med bollar så det blir lite fika när dessa åker ner! My vann utmaningen bara 0,3 sek före Moa de hade blivit farliga i klasskampen! Efteråt fick my i uppgift att byta brodd på qvintus enda haken var att han har guldskor med fasta brodd ;) men kul hade vi!

Senare gick tiden åt att fixa inför lektionen imorgon innan det var dags att åka till Borlänge för att hinna köra imorgon innan jobbet. Dajmen kom med på Romme på fredag sista loppet som vanligt! Spår 1 som vanligt!Adventskalender

5 decandra advent

20 dagar kvar tilll julafton och inte så många julklappar inhandlade = panik! Ingen snö heller både bra och dåligt. Tyvärr är det väldigt isigt istället vilket är ett problem då alla hästarna inte är broddade än... Vi körde Trollet och Dajmen en sväng direkt på morgonen det var lite bambi på hal is över det hela men vi kom tillbaka samtidigt. Sedan körde jag Jobie en vända i skogen han är i alla fall broddad. Jämt när det är dags för Lilla Lady så blir det storm och hon hatar verkligen det men skötte sig bra travade på lite idag i någon underlig stil som dock hade vissa likheter med trav en 2:a kanske på utställningspoäng, får jobba på det där! Hem en sväng innan det var dags att åka ut och ta in hästarna igen. Plockade upp Natta i Milsbo.


jobiedixen innan körning

Sedan var det bara att packa och hoppa in i duschen för avfärd mot Rättvik och ännu en ny jobbvecka.


Adventskalender

4 decDet regnar i Borlänge idag

Släppte av natta hos eskilsson innan vi åkte ut till stallet. Minusgrader idag. Började med att köra alex en tur innan jag fick åka och hämta upp natta igen på travet. Vi körde Trollet och Dajm en vända i skogen trollet var faktiskt väldigt snäll idag. Sedan en tur med Jobie och Brorsan jobie känns mycket smidigare än förut så vi siktar på start 23 dec på Romme. Lilla Lady körde vi på vägen och travade en hel del hon var väl inte överförtjust i stormen som drog in under eftermiddagen.

Hem någon timme innan det var dags att åka ut och ta in hästarna igen. V75 på tv medans natta roade sig på rixfesten på Romme. Arbys amalia förlorade igen så det ser mörkt ut för Romme att få någon v75 seger i år...

Säsongsavslutning på Helt Magiskt. Tänk att man blir så facinerad av sånt man inte förstår... Synd att det var sista avsnittet.

Just nu skulle jag ha velat vara i Drammen med de andra facebookisarna på vinterkonsert med Alexander! Miss u all!

Min nya förbygel till Jobie! I like!!Borlänge

Ledig idag då treorna är på praktik. Körning hela dagen. Från +8 igår till 0 gradit idag vilket innebar att banorna inte var så roliga. Körde Alex en vända på banan innan det var dags för Lilla Lady som idag gick sitt första varv på banan och även hann med att trava nåfra steg när hon väl förstod vad jag ville. När vi var klara i stallet åkte vi förbi på Anderssons och plockade upp lite grejor grymt nöjd med förbygeln får ta en bild och lägga upp imorgon!

Hämtade upp Natalie på eftermiddagen och vi åkte ut och körde Trollet och Dajm i skogen eftersom det inte är säkert att köra Trollet själv ute. Tur att Dajmen var med då Trollet fick ett nervsammanbrott vid en skogsmaskin! Sedan stack Natta ut med Bror medans jag fixade stallet och tvättade tävlingssakerna. Tidig kväll då jag tänkte åka på bio senare under kvällen.Tävling

Är med och tävlar hos http://www.dalahastarna.blogspot.com/Adventskalender

3 decNattens låtAdventskalender

2 decTräning

1 december och regnoväder allt är lerigt och äckligt! Vill inte ha snö men inte lervälling! Åkte hem vid lunch för att köra lite hästar. Pappa var med Trollet till tandläkaren idag och han var lite vass och blev raspad. Körde intervaller med Alex i smeten nu är det verkligen terrängtrav men han skötte det bra. Hann med en motionstur med Dajm innan pappa och Natalie kom ut då körde vi en sväng med Lilla Lady som inte riktigt uppskattade blåsten. Sedan red Natta en tur med Brorsan medans jag fick spola alla hästarna som hade lera upp till magen. Pappa hittade en råtta i stallet imorse 40 cm med svansen uek!!!

Ledig imorgon då eleverna är på praktik! Då blir det att köra häst. Första december innebär att julradion börjat sända! Min absoluta favvo kanal! Www.julradio.se

Tivolit har kommit till stan i år igen nu ännu större!Träning inför klassmästerskap

Hämtade upp ettorna imorse tre elever dök upp! Precisionskörning träning inför klassmästerskapen. Vann träningstävlingen idag gjorde Marica och Hogan som felade 4 sekunder nellan båda rundorna.Nattens låtAdventskalender

1 dec

RSS 2.0